IN MEMORIAM DENIS GARAGIC

Dobrodošli na moj blog. Ovaj blog posvecujem svom voljenom sinu Denisu koji je zbog pogresne dijagnoze preminuo na Internoj klinici UKC-a Tuzla 25.07.2005. god. u 26-oj godini zivota. "GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA"

18.12.2008.

SLAVEN KOVAL - KO JE TO?

Na stranici VSTV-a pise :


"Sudije i tužioci moraju odrzavati visoke standarde"

"Propust u primjeni profesionalnih i etičkih normi slabi i dovodi u opasnost povjerenje javnosti u pravosudni sistem. Vijeće je osnovano između ostalog i zato da osigura da sudije i tužioci obavljaju svoje službene dužnosti na način koji je u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima. U Zakonu je data detaljna lista sa više od 20 disciplinskih prekršaja koje sudije i tužioci mogu počiniti ukoliko se on ili ona ponaša na način koji nije u skladu sa minimumom profesionalnih i etičkih standarda kako propisuje Zakon. Kada se sudija ili tužilac ponaša na takav način, princip odgovornosti zahtijeva disciplinski postupak i nakon utvrđivanja disciplinske odgovornosti sudije ili tužioca izricanje disciplinskih mjera."
 

Da li bas sve funkcionise kako pise?

 


Kako li ce zavrsiti “odrzavanje visokog standarda” u radu tuzioca Koval Slavena, doskorasnjeg vrsioca duznosti Glavnog tuzioca Tuzlanskog kantona, pa onda zamenika Glavnog tuzioca TK Cosic Sesenama?

 

Zna se kako! Zavrsice se onako kako to obicno kod nas biva : ZATASKAVANJEM.
Cudi jedino da nije zataskana i onaj "sitni" prestup zbog koje disciplinski tuzilac VSTV-a vodi postupak protiv Kovala - upotreba sluzbenog auta u privatne svrhe. Doduse, disciplinski postupak jos nije okoncan, bar nije objavljeno, tako da jos uvek postoji mogucnost da se tuziocu “progleda kroz prste”. A zasto kazem “sitni” prestup? Ime Koval Slavena se bas ucestalo spominje u kojekavim cudnim i za poziv koji obavlja, skandaloznim okolnostima. Slucajno? Sumnjam. Bilo bi to previse “slucajnosti”. Kakogod, bio on sankcionisan ili ne, BH pravosudje je svakako izgubilo poverenje gradjana, a na evropskoj lestvici zauzima visoko mesto po korumpiranosti, rame uz rame sa politicarima i zdravstvom.

 

Zanimljiva je izjava Glavnog tuzioca TK Cosic Sesenama povodom ocene prijavljenih kandidata za 2 mesta njegovih zamenika : svi kandidati od njega su ocenjeni odlicnom ocenom! Bravo Cosicu! Sve ide po ustaljenoj praksi (narode, verujete li vise svojim ocima, ili Cosicu?).

SVI ZADOVOLJAVAJU «visoke» kriterijume VSTV-a. Cak i Slaven Koval, za kojeg samo ja znam tri brljotine :

 

  1. Prijava za koristenje sluzbenog vozila u privatne svrhe,
  2. Moja prijava,
  3. Prijava za slucaj 14-ogodisnje devojcice... 

Pozabavicu se malo “likom i delom” ovog, po Cosicu “odlicnog” kandidata, za kojeg je VSTV ipak odlucilo da NE ZASLUZUJE ponovo mesto zamenika.

 

  1. “Tuzlanski list”,         13.01.2008.
  2. “Tuzlanski list”,            ….  2008.
  3. “Dnevni avaz”,          22.10.2008.
  4. “SAN”,                    23.10.2008.
  5. “Tuzlanski list”, 25. I 26.10.2008.
  6. “Dnevni avaz”,          16.11.2008.
  7. “Dnevni avaz”,          18.11.2008.

 FTV- «60 minuta» :

 

-          20.10.2008.-269.emisija - Skandalozno - tuzlanski tužitelj Slaven Koval seksualno uznemiravao četrnaestogodišnju djevojčicu (u prvim minutama)

 

-          03.11.2008.-271.emisija - Tužilac Slaven Koval iz Tuzle demantira sam sebe i tvrdi da nije uznemiravao 14-godišnju djevojčicu iz Srebrenice (od 15-e minute)

 

http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=10&parentID=2&section=tve

 

 

Originalan snimak razgovora sa autorom priloga za 60minuta koja je emitovana dana 20.10.2008.godine

http://video.google.com/videoplay?docid=3861852369513252361

  

Tuzilastvo TK, 23.10.2008.

http://www.tuzilastvotk.com.ba/indexb.php?xnewsaction=fullnews&newsarch=102008&newsid=3


Tuzlalive.ba : 

1.

Tuzlalive.ba, 11.01.2008.

VSTV: GLAVNA RASPRAVA O TUŽBI PROTIV SLAVENA KOVALA KRAJEM JANUARA

http://tuzlalive.ba/arhiva/vstv-glavna-rasprava-o-prijavi-protiv-slavena-kovala-krajem-januara/

 

2.

Tuzlalive.ba, 12.03.2008.

KOVALU IZREČENA KOREKTIVNA MJERA, ALI NIJE OBJAVLJENA

http://tuzlalive.ba/arhiva/kovalu-izrecena-korektivna-mjera-ali-nije-objavljena/

 

3.

Tuzlalive.ba, 15.10.2008.

VSTV: SUTRA INTERVJUI SA OSAM KANDIDATA ZA ZAMJENIKE GLAVNOG KANTONALNOG TUŽIOCA U TUZLI

http://tuzlalive.ba/arhiva/vstv-sutra-intervjui-sa-osam-kandidata-za-zamjenike-glavnog-kantonalnog-tuzioca-u-tuzlie/

 

4.

Tuzlalive.ba, 21.10.2008.

NAPASTVOVANJE DJEVOJČICE U BISTARCU: SASLUŠAN ZAMJENIK GLAVNOG TUŽIOCA SLAVEN KOVAL

http://tuzlalive.ba/arhiva/napastvovanje-djevojcice-u-bistarcu-saslusan-zamjenik-glavnog-tuzioca-slaven-koval/

 

5.

Tuzlalive.ba, 22.10.2008.

ISTRAGA I DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV SLAVENA KOVALA

http://tuzlalive.ba/arhiva/istraga-i-disciplinski-postupak-protiv-slavena-kovala/

 

6.

Tuzlalive.ba, 23.10.2008.

TUZLA: KOVAL NIJE OSUMNJIČEN, ALI POSTOJE INDICIJE

http://tuzlalive.ba/arhiva/tuzlav-koval-nije-osumnjicen-ali-postoje-indicije/

 

7.

Tuzlalive.ba, 24.10.2008.

KOMENTAR: POLJULJANI STUBOVI DEMOKRATSKOG DRUŠTVA

http://tuzlalive.ba/arhiva/komentar-poljuljani-stubovi-demokratskog-drustva/

 

8.

Tuzlalive.ba, 07.11.2008.

ODGOĐEN IZBOR ZAMJENIKA KANTONALNOG TUŽITELJA

http://tuzlalive.ba/arhiva/odgoden-izbor-zamjenika-kantonalnog-tuzitelja/comment-page-1/

9.

Tuzlalive.ba, 12.11.2008.

VSTV: SUTRA ODLUKA O ZAMJENICIMA GLAVNOG TUZLANSKOG TUŽITELJA

http://tuzlalive.ba/arhiva/vstv-sutra-odluka-o-zamjenicima-glavnog-tuzlanskog-tuzitelja/

 

10.

Tuzlalive.ba, 20.11.2008.

VSTV: RADOVANOVIĆ I ĆAĆIĆ IZABRANI ZA ZAMJENIKE GLAVNOG TUZLANSKOG TUŽIOCA

http://tuzlalive.ba/arhiva/vstv-radovanovic-i-cacic-izabrani-za-zamjenike-glavnog-tuzlanskog-tuzioca/

 

 

Nezavisne novine, 20.10.2008.

http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Zamjenik-tuzioca-saslusan-zbog-napada-na-djevojcicu-30924.html

 

Zamjenik tužioca saslušan zbog napada na djevojčicu

Datum: 20.10.2008 19:22
Autor: Jasmina Šarac

«TUZLA - Slaven Koval, prvi zamjenik glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli, saslušan je juče u MUP-u Tuzlanskog kantona (TK) u okviru istrage o napastvovanju Umije M. (14) u Bistarca kod Lukavca, gdje ju je nepoznati muškarac uhvatio za ruke i pokušao uvući u automobil.

Iako još nema osumnjičenih za taj napad, koji se dogodio 24. septembra oko 19 sati ispred kafane "Leo" u Bistarcu, Koval odgovara opisu koji je djevojčica dala policiji, saznaju "Nezavisne".

Koval je saslušan u svojstvu svjedoka, jer je te večeri u kafani "Leo" bio u društvu tuzlanskog radiologa Dragana Obrenovića.

Oni su, tvrdi Koval, kafanu napustili desetak minuta prije nego što je policijska patrola, poslije prijave Umije M., došla u objekat.

Djevojčica, koja je nakon napastvovanja doživjela akutni stres, zbog čega je tražila pomoć psihologa, kaže da je, prolazeći pješice pored kafane, čula da su se vrata zalupila i da je neko izašao iz kafane.

Kaže da je vidjela starijeg, nižeg muškarca, u crnoj kožnoj jakni i teget hlačama.

"Išao je za mnom, ali sam mislila da ide svojim putem. Uhvatio me za duksericu, otimala sam se i govorila mu da me pusti, a on me stalno vukao i govorio: 'Hajde sa mnom'", ispričala je Umija M. i istakla da se uspjela istrgnuti.

Međutim, kada je namjeravala preći ulicu nekoliko metara dalje, autobus i kamion su se mimoilazili, tako da je morala sačekati, što je napadač iskoristio, uhvatio je za ruke i ponovo vukao prema objektu. Djevojčica se opirala, ali ju je on uvjeravao "da će joj biti bolje".

"Onda je iz objekta izašao neki muškarac koji je išao prema nama i govorio: 'Pusti je, zar ne vidiš da je dete', a ovaj je odgovorio: 'Neka, šta fali'. Taj čovjek mu je još jednom ponovio: 'Pusti je', a kad se ovaj izderao na njega, udario ga je i napadač je pao. Ja se nisam mogla pomjeriti. Taj što me spasio mi je rekao: 'Idi, ako ustane ja ga ne smijem ponovo udariti'", ispričala je Umija M., koja posljednjih mjesec dana ne smije hodati sama.

Koval negira optužbe da je napao djevojčicu, ali kaže da zbog neugodnosti u kojoj se našao, više neće posjećivati kafanu "Leo", u kojoj je inače bio čest gost.

"Da me neko udario i oborio, morala bi ostati makar modrica. A ja sam dan kasnije čitav dan radio sa kolegama Draganom Radovanovićem i Šesenamom Ćosićem, jer smo imali razgovore za prijem pripravnika. Uopšte ne znam da odgovaram opisu koji je djevojčica dala", kaže Koval.

Iako je Koval juče saslušan u svojstvu svjedoka, glavni kantonalni tužilac Šesenam Ćosić je potvrdio da postoje indicije da je on počinitelj.

"To su samo indicije. Slučaj je pri kraju, mada ga zvanično još nismo dobili. Ali, mi ćemo to u toku sedmice proslijediti Federalnom tužilaštvu pa neka oni odluče", izjavio je Ćosić.

Koval pojašnjava da je za njega, kao tužioca, upitno i postojanje krivičnog djela.

"Radnja hvatanja za ruku i ta rečenica ne bi imala osnova, nema dokaza. Ako je bila neka borba, možda bi se moglo nešto tražiti, ali je to je vrlo klizav teren", konstatovao je Koval.» 

Nezavisne novine, 21.10.2008.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Djevojcica-zatrazila-pomoc-ljekara-30978.html

 

Djevojčica zatražila pomoć ljekara

Datum: 21.10.2008 19:43
Autor: Jasmina Šarac

«TUZLA - Definitivno je on taj. Sigurna sam da me on napao i vukao me, nudio da mi bude fino, izjavila je Umija M. (14) nakon što je u medijima vidjela fotografiju Slavena Kovala, zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli.

Koval je prekjuče u MUP-u TK saslušan u svojstvu svjedoka, mada postoje indicije da je on 24. septembra ispred kafane "Leo" u Bistarcu kod Lukavca napastvovao četrnaestogodišnjakinju.

Djevojčica je, nakon što je vidjela Kovalovu fotografiju, ponovo doživjela jak stres, zbog čega je juče zatražila pomoć ljekara.

Kaže da se boji od noći kada je napadnuta, te da je već nekoliko puta zbog tegoba zatražila pomoć ljekara.

U okviru istrage inspektori seksualnih delikata MUP-a Tuzlanskog kantona (TK) Lejla Životić i Muhamed Jakubović, Umiji M. su predočili foto-album u cilju prepoznavanja napadača, ali među fotografijama nije bilo Kovala.

U tom foto-albumu najstariji je bio Branko Mijatović zvani Ševo, na kojeg je djevojčica, zbog sličnosti, uperila prst, ali kada ga je vidjela uživo rekla je da je pogriješila.

"Tražila sam od inspektora da mi kažu ko je napao moje dijete i tek kad sam insistirala rekli su Slaven. Prezime mi nisu rekli, ali su rekli da je neko jako važan i uticajan i da ću na kraju sve saznati", kaže Fadila M., majka napadnute djevojčice.

Koval negira da je on napastvovao djevojčicu, a upitnim smatra i postojanje krivičnog djela.

Šesenam Ćosić, glavni kantonalni tužilac u Tuzli, kaže da će do kraja ove sedmice izjave koje je MUP TK prikupio biti proslijeđene u Federalno tužilaštvo.»

Konacno ipak :

FTV, 20.11.2008.

Visoko sudsko i tužilaško vijeće nije izabralo Slavena Kovala za zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli  

Tuzla, 20.11.2008 - FTV

“Visoko sudsko i tužilaško vijeće nije izabralo Slavena Kovala za zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli. Koval, koji je tu funkciju obavljao protekle četiri godine, podršku nije dobio i zbog napastvovanja četrnaestogodišnje djevojčice, što je razotkriveno u FTV-ovom političkom magazinu 60 minuta. Na njegovo mjesto imenovan je Stjepan Ćaćić, dok je Dragan Radovanović ostao drugi zamjenik glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla.“

Eto, od kakvog «svetlog» i «visokomoralnog» lika, mi gradjani ocekujemo PRAVDU!? Jadna je ta pravda, to tuzilastvo, ta drzavi, a posebno gradjani koji i dalje cute, NI GLASA DA PUSTE!

10.12.2008.godine : 60 godina od usvajanja Deklaracije o ljudskim pravima, na inicijativu Eleonore Ruzvelt koja rece : "Nije posteno traziti od drugih ono sto sami nismo spremni uciniti ").
60 godina izrugivanja i gazenja ljudskih prava na svakom delicu ove kugle, uglavnom, svakodnevno.

A BiH? Kakva su ljudska prava u BiH? Pravo na ZIVOT prvenstveno?
Danas bez problema, nekaznjeno, ubijaju na ulici, u tramvaju, u kuci, stanu, u prolazu, u zdravstvenim ustanovama, skolama... kako ko i gde stigne, kako kome padne na um... Ako nekada i usledi kazna, ubica ne treba mnogo brinuti, kazna je gotovo stimulativna («samo nastavi»).

Onda se moram pitati od koga ja to (jos uvek) cekam PRAVDU? Da nije zalosno, nasmejala bih se grohotom!

Koji nama «moralni» likovi pokrivaju pravosudje, koji likovi tuze, sude, odlucuju o sudbinama, o kaznama, koji «moralni» likovi nam obrazuju omladinu (sutrasnje jos bednije tuzioce i sudije), koji diletanti i sa kako stecenim diplomama nas lece, pardon ubijaju? Jad, jad i cemer je u ovoj jadnoj drzavi!

Uostalom, cemu se cuditi? 13 godina ovu drzavu, pored ogromne «intelektualne» elite (silnih premijera i predsednika sa zamenicima, savetnicima i fuj kojekakvim dzabalebarosima) «vode» u stvari sestorazredni belosvetski i propali «eksperti» za nesto, a to nesto njihovim drzavama ne treba. Zato su ih poslali ovde da izbezumljenom narodu prodaju maglu do besvesti, a narod nikako da dodje do pameti. Ovo je crna rupa bez dna.

Dobro rece Darvin : "Nisu losa vremena, nego covek."


 
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MOJI LINKOVI

MOJA BORBA
DENIS GARAGIC - knjiga 16.08.2006.

PRAVDA ZA DENISA-Tuzlarije
PRAVDA ZA DENISA-Sarajevo-x
Pravda za Garagić Denisa ~ kada?!?

Memories Live DENIS GARAGIC
MOJ SIN DENIS GARAGIC
Moj Sin Denis Garagic - PRAVDA ZA DENISA

NJIHOVA SRAMOTA
Sluzbena duznost
Kriminal i pravosudje
Doktori, sestre-banda nezainteresovana i bahata
Hipokratova zakletva

"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA."
MOJI FAVORITI
Moja sestra Ceca
ping
ddjermanovic
NERASVIJETLJENI ZLOČIN
Administratorov blog
Moj anđeo Marijana
više...

BROJAČ POSJETA
443235

Powered by Blogger.ba