IN MEMORIAM DENIS GARAGIC

Dobrodošli na moj blog. Ovaj blog posvecujem svom voljenom sinu Denisu koji je zbog pogresne dijagnoze preminuo na Internoj klinici UKC-a Tuzla 25.07.2005. god. u 26-oj godini zivota. "GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA"

12.04.2009.

I OPET “SLAVNI” UKC TUZLA


DA LI JE

BIH DRZAVA

U KOJOJ

SE SAMO

MAFIJA

RAZVIJA

I SIRI

KA EVROPI?


IZGLEDA DA JESTE!


Mafija VLADA ovom drzavom. Na svim nivoima, nazalost i u pravosudju, pa eto i u medicinskim JAVNIM ustanovama. Po svemu sudecu “kolo” vodi, a ko bi drugi nego “slavni” UKC Tuzla!

 

Vec cetvrtu godinu tvrdim da je Javna zdravstvena ustanova Univerzitetsko klinicki centar u Tuzli, a posebno Interna klinika, CRNA RUPA. Jos me niko nije demantovao. A “slavni” je naravno pod navodnicima, jer samo njihova “vrhuska” protura u javnost te SAMOhvale. Eh, kad bi samo zaposlenici UKC-a progovorili, pacijente da ne spominjem … Naravno da NECE, ni jedni , ni drugi, treba cuvati posao, treba se cuvati osvete! I tako ide kako ide, sve “super”, “vrhunski”, “napredno”, a u stvari JADNO I BEDNO!

 

Uostalom, ko god se malo bolje informise shvatice da se UKC u stvari kiti tudjim perjem. Bilo koja iole komplikovanija operacija u UKC-u odvija se SAMO uz asistenciju domacih “slavnih”, a operativni zahvat vrse stranci. To je poznato. A za postoperativnu negu neka je jadnom pacijentu “bog na pomoci”.

 

Od januara se pocelo “suskati” o FARMACEUTSKOJ MAFIJI u kojoj se u najnegativnim kontekstu spominje upravo “slavni” UKC. Godinama se u ovoj zdravstvenoj ustanovi desavaju cudne stvari. Osim sumnjivih smrtnih ishoda “lecenja” pacijenata na ovoj “prestiznoj” klinici, a koje tuzilastvo NE ISTRAZUJE, na videlo polako isplivavaju i  pljacke (milionske) na racun pacijenanata i drzave.

 

A “fino” su se svi “uvezali”, slicno cvrstim vezama I “saradnji”sa tuziocima i sudskim vestacima, zbog cega u Tuzli advokatima ni na pamet ne pada zastupanje gradjana u tuzbama protiv UKC-a. Znaju advokati (meni su potvrdili) za tu cvrstu spregu. Zato sumnjam da ce SIPA uspeti. Bice sprecena u samom startu, ili ce eventualni “proces” razvlaciti kao u slucaju trakavice sa profesorima i sudjenju “sici” - vozacu Vlade TK Jasminu M.

 

Dakle u Tuzli (pa i BiH) tuzioci i sudije uglavnom dokazu da je sve “pojela maca”. Hoce li isto biti i sa FARMACEUTSKOM MAFIJOM? Najverovatnije – DA!  

 

Prenosim tekst iz “Slobodne Bosne” od 02.04.2009.godine, a koji je objavio tuzlanski portal “Tuzlarije” 10.04.2009.godine :

Slobodna Bosna piše
SIPA odlučuje ko će biti nasljednik Nedreta Mujkanovića

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona dobilo je tokom januara službenim putem od Suda Bosne i Hercegovine opsežnu dokumentaciju o kriminalu koji je počinjen prilikom nabavke lijekova sa esencijalne liste po znatno uvećanim cijenama za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, čime je načinjena šteta od nekoliko desetina miliona maraka.

Iako je u prvi mah bilo neobično da je predmet koji bi trebao biti nadležnost državnoga suda prebačen na kantonalni nivo, instrukcije državnog tužitelja Drewa Engela da se provjere svi navodi u prijavi grupe građana o desetinama miliona maraka teškom kriminalu, pojasnile su situaciju, najavljujući jednu od najopsežnijih akcija kontrolnih organa na razbijanju farmaceutske mafije u BiH.
Dokumentacija je također proslijeđena Regionalnom centru SIPA-e u Tuzli. Prema uvjeravanjima koja smo dobili iz više izvora u ovoj državnoj agenciji, vrlo brzo će inspektori SIPA-e ući u UKC Tuzla kako bi provjerili nabavku lijekova.

Curenje informacija već je napravilo opću pometnju u Kliničkom centru, posebno što će provjera poslovanja obuhvatiti ne samo nabavku lijekova i medicinske opreme nego i višemilionske investicije na izgradnji novog bolničkog krila na Kliničkom centru.

KO JE NEDRETOV NASLJEDNIK

Interesantna je koincidencija da se istraga SIPA-e poklopila sa raspisanim konkursom za izbor novog generalnog direktora UKC-a, tako da bi istraga mogla direktno utjecati na konačni izbor. Na nedavno objavljenom konkursu za izbor novoga direktora, najozbiljniji kandidati su aktualni vršilac dužnosti direktora dr. Elmir Čičkušić, te dr. Enver Zerem, također jedan od prvih suradnika Nedreta Mujkanovića.

Oba ljekara, inače univerzitetska profesora, imaju izuzetne stručne reference i karijere su napravili u Kliničkom centru u Tuzli. Međutim, s obzirom da će istraga SIPA-e biti usmjerena prema razotkrivanju lanca nabavke lijekova sa esencijalne liste, Enver Zerem mogao bi biti interesantan istražiteljima jer je u proteklom periodu bio na čelu Komisije za esencijalnu listu lijekova Tuzlanskog kantona, ali i Federacije BiH.

Podsjetimo, dr. Zerem profesor je na Medicinskom fakultetu u Tuzli i direktor za edukaciju i istraživanje na UKC-u. Vrhunska stručnost dovela ga je u najuži tim Nedreta Mujkanovića, baš kao i njegovog takmaca
Elmira Čičkušića, međutim Zeremov ugled i stručnost dovedeni su u pitanje sumnjivim radnjama koje su pratile rad Komisije za esencijalnu listu lijekova na čijem je on čelu. Na ovu poziciju ga je svojevremeno postavio ministar zdravlja Federacije BiH Safet Omerović, kome će Zerem zauzvrat biti mentor magistarskog rada koji je odbranio na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Kako smo doznali, ministar je zadržao istoga mentora za doktorat koji bi u rekordnom roku trebao braniti.

U periodu dok je Zerem na čelu Komisije za esencijalnu listu lijekova kantonalni zavodi i fondovi zdravstvenog osiguranja nabavljali su lijekove protivno zakonu po maržama od 10 do 1.300 posto, iako je dozvoljena marža bila od osam do deset posto. Primjerice, najveći dobavljač lijekova za UKC Tuzla bio je ovdašnji Bosnafarm, koji je prema dokumentaciji kojom raspolažu Državno i Kantonalno tužilaštvo na razlici između dozvoljenih i naplaćenih marži zaradio desetine miliona maraka. Enver Zerem je kao prvi čovjek Komisije morao signalizirati Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da su zaračunate veće marže, a čak i ako nije, direktorica ovoga Zavoda Šehzada Salihbašić morala je BiH i Tužilaštvu BiH protiv Safeta Omerovića, optužujući ga da je znao za sukob interesa svog kuma Ivana Prlića, a i pored toga ga je stavio na čelo Stručno vijeće Agencije za lijekove.
U prvoj prijavi dostavljenoj Tužilaštvu Prlića se optužuje da je u sukobu interesa jer posjeduje brojne apoteke: čitav lanac Lupriv apoteka u Mostaru, lance apoteka Cortex u Splitu, veledrogerije Farmos u Mostaru i farmaceutske kuće Crofarm u Ljubuškom. Na drugoj strani CIK BiH, ukoliko bude reagirao na ove pritužbe, ima obavezu da sankcionira ministra Omerovića zato što je znao za sukob interesa, a i pored toga je dao saglasnost Prliću. Kao sankcija mogla bi uslijediti čak i smjena ministra Omerovića.

U međuvremenu je od strane uposlenika UKC-a
Tuzla
protiv ministra Safeta Omerovića, prema pouzdanim informacijama, podnijeta i krivična prijava zbog nesavjesnog rada te navodnih propusta u poslovanju sa Centrom za srce dr. Emira Kabila. Ove navode smo pokušavali provjeriti, ali smo od dr. Emira Kabila dobili uvjeravanja da je kompletno poslovanje Centra za srce u skladu sa zakonom, a da za vrijeme boravka na UKC-u, prije osnivanja privatne klinike, nije imao mogućnost odlučivanja o nabavkama i raspodjelama novca.

Inspektori SIPA-e će posebnu pažnju posvetiti kontroli Kliničke apoteke, preko koje su lijekovi nabavljani, a u dokumentaciji kojom raspolažu inspektori evidentno je da su se kao esencijalni lijekovi nabavljali čak i osvježavajući napici. Naravno, samo dio lijekova sa esencijalne liste bio je plasiran preko UKC-a, dok je najveća količina prodanih lijekova Zavodu zdravstvenog osiguranja plasirana preko apoteka širom Tuzlanskog kantona.

Također, po nalogu Državnog suda bit će provjereni i navodi da je na relaciji Bosnafarm-UKC utajeno nekoliko miliona maraka PDV-a. Stoga je za očekivati da će se SIPA nakon UKC-a prebaciti upravo u Bosnafarm i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.
Mehmed Pargan
 

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=28963


"Slobodna Bosna" - 29.01.2009.godine, pise Emir Hodzic

              1.                         2.                       3.                     4.

1 SB, 29 01 09 farmac mafija2 SB 29 01 09 farma cmafija..3 SB 29 01 09 farmac mafija4 SB 29 01 09 farmac mafija

02.04.2009.godine, pise Mehmed Pargan 

 5 SB 02 04 09 SIPA UKC6 SB 02 04 09 SIPA UKC

IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
<< 04/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

MOJI LINKOVI

MOJA BORBA
DENIS GARAGIC - knjiga 16.08.2006.

PRAVDA ZA DENISA-Tuzlarije
PRAVDA ZA DENISA-Sarajevo-x
Pravda za Garagić Denisa ~ kada?!?

Memories Live DENIS GARAGIC
MOJ SIN DENIS GARAGIC
Moj Sin Denis Garagic - PRAVDA ZA DENISA

NJIHOVA SRAMOTA
Sluzbena duznost
Kriminal i pravosudje
Doktori, sestre-banda nezainteresovana i bahata
Hipokratova zakletva

"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA."
MOJI FAVORITI
Moja sestra Ceca
ping
ddjermanovic
NERASVIJETLJENI ZLOČIN
Administratorov blog
Moj anđeo Marijana
više...

BROJAČ POSJETA
443237

Powered by Blogger.ba