IN MEMORIAM DENIS GARAGIC

Dobrodošli na moj blog. Ovaj blog posvecujem svom voljenom sinu Denisu koji je zbog pogresne dijagnoze preminuo na Internoj klinici UKC-a Tuzla 25.07.2005. god. u 26-oj godini zivota. "GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA"

25.08.2009.

ZA DENISA – I OPET APELACIJA USTAVNOM SUDU BiH

CETIRI GODINE…

I KOLIKO JOS?

DO ISTINE,

DO PRAVDE,

U OVOJ DRZAVI,

...

...

PUZEVOM “BRZINOM”…

 

 

 

«SAN», 17.08.2009.

Četiri godine traži istinu o sinovoj smrti

-Iako je prošlo tačno četiri godine od smrti dvadesetšestogodišnjeg Tuzlaka Denisa Garagića, koji je zbog pogrešne doktorske dijagnoze umro na Internoj klinici Kliničkog centra Tuzla, još niko od ljekara ove klinike za to nije odgovarao. Njegova majka Nevenka Garagić, ogorčena ponašanjem tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzla Ive Iveljića i Slavena Kovala, zato što još uvijek nisu pokrenuli nikakav postupak protiv ljekara Interne klinike i utvrdili njihovu krivičnu odgovornost, na njihov (ne)rad upozorila je i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH.

Nepobitni dokazi

-Obratila sam se predsjedniku VSTV Miloradu Novkoviću jer novi Krivični zakon ne dozvoljava privatnim licima krivične tužbe. Očekujem, a to sam mu i napisala, da se lično angažuje i ubrza istražne radnje, te da zahtijeva od Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona provođenje istrage po službenoj dužnosti i podizanje optužnice protiv Kliničkog centra. Dokazi su jasni i nesporni, samo je pitanje koliko su pravosudni organi Bosne i Hercegovine u službi svojih građana, prava i pravde.

 - kazala je Garagićeva za "San" i podvukla da će se obratiti Sudu za ljudska prava u Strazburu ”ako nadležni organi u BiH ne poduzmu ništa konkretno”.

-Ja samo tražim da se zakon provodi i da oni koji su odgovorni za smrt mog sina odgovaraju - riječi su ove ogorčene majke koja kroz suze kaže da nema dana kad ne oplače za svojim sinom koji je bio u cvijetu mladosti, a kojem su dohakale "ubice u bijelom" s Interne klinike. Naime, ljekari s ove klinike su Denisa primili prije četiri godine pretpostavljajući prvo da su njegovi simtomi zapravo kriza ovisnika narkoticima, a kasnije da se radi o teškom kardiološkom slučaju.

- Zbog pogrešne dijagnoze mom sinu nije blagovremeno pružena adekvatna stručna pomoć. Aneurizma aorte, koju je on imao, se liječi hitnom hirurškom intervencijom, što ljekari Interne klinike nisu znali, odnosno nisu htjeli znati jer im je rečeno da se radi o teškom kardiološkom slučaju - kazala je ona.

Ljekarska oholost

Ono što ju je posebno zaboljelo je izjava tadašnje direktorice Interne klinike Nade Pavlović - Čavić kako su "učinili sve" i kako "svako mora od nečega umrijeti".

-Nebulozniju izjavu ne bi dala ni potpuno nepismena osoba. Pa kako su doktori mogli učiniti "sve" što je u njihovoj moći kad su potpuno promašili dijagnozu - pita se Nevenka Garagić koju je dodatno zaboljelo to što je Kantonalno tužilaštvo Tuzla tada ostalo pri stavu da neće provesti istragu « jer ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo ». Tužilaštvo se rukovodilo time da bi Denis Garagić svakako umro, te da ljekari nisu prouzrokovali njegovu smrt.

-Da nije žalosno, bilo bi smiješno - kaže ova uplakana majka.

Dž. Busnov

Brošura umjesto odgovora

Garagić se obraćala i Novkovićevom prethodniku Branku Periću.

- Od Ureda disciplinskog tužioca dobila sam samo Potvrdu prijema pritužbe. Uz potvrdu prijema dostavljen mi je i primjerak brošure "koja nudi vrlo korisne informacije o disciplinskim procedurama i može pomoći da razumijete Vaša prava, ali i način postupanja UDT-a po Vašoj pritužbi". Pomenuta brošura može oštećene građane samo odvratiti od namjere da kod njih traže svoja prava, s obzirom na komotne, dugogodišnje rokove rješavanja pritužbi koje se navode u njoj - istakla je Garagićeva.

http://www.san.ba/index.php?id=7896

 

Danas, 25.08.2009.godine ponovo upucujem APELACIJU Ustavnom sudu BiH. 

 

 

Garagić Nevenka

-------------------

(------------------)

75000 Tuzla

e-mail: -------------

tel.         035 --- ---

GSM :   061 --- ---

 

 

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine

Reisa Džemaludina Čauševića 6/III

71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

 

APELACIJA

 

U prilogu dopisa dostavljam vam APELACIJU – popunjen obrazac Ustavnog suda BiH.

Vasim dopisom od 03.09.2008.godine obaveštena sam o odbacivanju moje prethodne apelacije broj AP-2546/07 (podnesak SU-98/07), a na osnovu odluke 5 sudija od 14.07.2008.godine da Ustavni sud nije nadležan, budući da obaveštenja Kantonalnog tuzilaštva TK “nemaju svojstvo presude” bilo kojeg suda u Bosni i Hercegovini.

Konačnu odluku VSTV-a (u “svojstvu presude”), nakon pune 2 (dve) godine, dobijam 11.08.2009.godine, predmet UDT-a br. 5453/07 od 05.08.2009.godine. VSTV je mišljenja da postupci tuzioca “nisu bili dovoljan osnov za pokretanje disciplinskog postupka”, dakle tuzioci Ivo Iveljić i Slaven Koval su pred zakonom ove države ispravno postupili u odluci da ne sp0rovedu istragu o smrti mog sina Garagić Denisa, 25.07.2005.godine na tuzlanskoj Internoj klinici!?. Naravno da se ne slažem sa odlukom tuzioca i VSTV-a, jer dokumenti, dokazi i svedoci nedvosmisleno upućuju na GREŠKU lekara UKC-a Tuzla: nesavesno lečenje i pogrešnu dijagnozu, te teško krivično delo sa smrtnim ishodom. 

Stoga vam ponovo upućujem apelaciju sa priloženim dokumentom koja IMA “svojstvo presude” bilo kojeg suda u Bosni i Hercegovini. S obzirom da mi je (po važećem zakonu) USKRAĆENO PRAVO PRISTUPA SUDU, očekujem pozitivnu odluku Ustavnog suda na pravično suđenje.

Ovom apelacijom se pozivam na pravo (prema Evropskoj konvenciji) na pozitivnu obavezu države da osigura efektivni pravni lek pred domaćim organima vlasti, jer ja nemam pravo lično pristupiti sudu.

Uzevši u obzir da je Ustavni sud već razmatrao predmet, nadam se da na odluku ove apelacije neću čekati više od godinu dana, kao za prethodnu.

 

S poštovanjem !          

           

 

PRILOG :

 

1.      APELACIJA,

2.      Zapisnik o prikupljanju izjave MUP-a TK, PU Tuzla od 13.10.2006.godine,

3.      Odgovor tužioca na prijavu PU Tuzla br. 2623/06 od 04.04.2007.godine,

4.      Pritužba uredu Glavnog tužioca od 12.04.2007.godine,

5.      Odgovor v.d.Glavnog tužioca br. Kta.2623/06 od 12.06.2007.godine,

6.      Otvoreno pismo-prituzba VSTV-u (n/r Branku Periću) od 16.08.2007.godine,

7.      Otvoreno pismo-urgencija VSTV-u (n/r Miloradu Novkoviću) od 16.08.2008.godine,

8.      Odgovor VSTV-a – predmet UDT-a br.5453/07 od 05.08.2009.godine,

9.      Odluka Ustavnog suda BiH broj AP-2546/07 od 14.07.2008.godine, a dostavljena dopisom od 03.09.2008.godine,

10.  Lista dokumenata (od 1-30) koji su ranije dostavljeni Ustavnom sudu.

 

 

____________________________               

Tuzla, 25.08.2009.god.                                                            Nevenka Garagić, rođ. Manojlović

 

 

 

Naravno, opet mi je CEKATI godinu dana. No, na putu do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu valja iscrpsti sve mogucnosti pred domacim pravosudjem (ko izdrzi, odnosno doceka kraj puta PUZEVOM «brzinom»).

 

 

16.08.2009.

DENIS - IMAO BI 30 GODINA

SAMO DVADESETPET

RODJENDANA…

DVADESTSESTI

NIJE DOCEKAO!

A DANAS…?

DANAS BI IMAO

TRIDESET GODINA…

 

 

Danas, pre 30 godina, rodio se Denis. Prekrasna beba, prekrasno dete, prekrasan mladi covek…

Srecno detinjstvo… srecni mladicki dani ispunjeni radoscu i planiranju buducnosti…

 

I onda?

Mrak… zauvek…

 

A mogao je biti s nama…

Mogao je, ali mu ne dozvolise dzelati…

 

Da, dzelati u belom…

Zlocin… zlocin…

 

Zlocin u miru… jos ga stite i podrzavaju… i postaje legalan… a pravosudne institucije BiH postaju “zute” institucije!

Svejedno, mene nece zaustaviti zutilo BH pravosudja.

 

Sine moj, tvoj pogled je jos tu…

Ti si jos tu… i uvek ces biti tu, s nama.

 

“Klub 65”, 16.08.2004.godine.

 25-ti, poslednji rodjendan koji je Denis proslavio sa svojim prijateljima.

26-ti nije docekao…

 

11.08.2009.

VSTV OPRAVDALO SVOJU ANEMICNOST

NAKON 2 GODINE

"EKSPEDITIVNO",

"AZURNO"

VSTV KONACNO

ODGOVARA…

OCEKIVANO…

BEZ IZNENADJENJA!

Stalno se vracam ovoj sjajnoj latinskoj poslovici. Moze se primeniti na sve moguce situacije, institucije, "uspehe" BH institucija: drzavnih, pravosudnih, zdravstvenih, obrazovnih, itd., itd…:  

 

"ERRARE HUMANUM EST, SED IN ERRORE PERSEVERARE DEMENTIS"

 

"GREŠITI JE LJUDSKI, ALI U GREŠKAMA USTRAJATI OBELEŽJE JE LUDAKA"

 

Da, u Bosni i Hercegovini sve tako “funkcionise” da nije cudo sto se sve cesce, rec DRZAVA zamenjuje recju PROTEKTORAT!

 

Pune 2 (dve) godine je trebalo VSTV-u, odnosno Glavnom disciplinskom tuziocu Andjelku Marijanovicu, ponovo izbaranom (valjda je vrlo PODOBAN), na celu sa njegovim predsednikom, Miloradom Novkovicem (koji je nasledio svog prethodnika Branka Perica), da mi konacno odgovore na moju prituzbu – prijavu protiv tuzlanskih tuzioca Ive Iveljica i Koval Slavena!

 

Njihov "uradak", predmet UDT-a br.5453/07 od datuma 05.08.2009.godine, stigao je danas 11.08.2009.godine. Tacno 5 dana manje od 2 godine od datuma moje prituzbe.

 

Ocekivala sam, naravno, ovakav odgovor (nema dovoljno osnova za pokretanje disciplinskog postupka), jer vrlo dobro znam da vrana vrani oci ne kopa, a uz to, gde bi Milorad Novkovic “ruzio” svoje bivse tuzlanske kolege!?  

 

Cudno, upravo Milorad Novkovic priznaje cinjenicu da je Sud u Strazburu ZATRPAN tuzbama gradjana protiv BiH. Cemu cudjenje?

 

Intervju predsjednika Novkovića

(Sarajevo, 27. juli/srpanj 2009.) - Tokom protekle sedmice predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milorad Novković je obavio intervju s novinarom Oslobođenja. Tokom intervjua predsjednik Novković je govorio o brojnim pitanjima koja se odnose na bh. pravosuđe poput reforme pravosudnog sistema u BiH, osiguravanja nacionalne strukture nosilaca pravosudnih funkcija, neujednačenosti sudske prakse, procesuiranja predmeta ratnih zločina, rješavanja problema tzv. komunalnih predmeta, te plata sudija i tužilaca.

Intervju je objavljen 27. jula 2009. godine. Sadržaj intevjua u cjelosti možete pročitati u Word dokumentu.

http://www.hjpc.ba/pr/preleases/1/msword/Intervju%20predsjednik%20Oslobodjenje.doc

A sta kaze Milorad Novkovic za «Tuzlanski list» :

 

«Pravosudne institucije nisu efikasne» ili

«... sudije i tuzioci traze ono sto im pripada i sto zasluzuje njihov izuzetno slozen i odgovoran posao.»

 

Cuj, nisu efikasne (ZASTO?), a zasluzuju...!?

Eh, Novkovicu, kakvu vi to ANEMICNU i BESPOTREBNU instituciju predstavljte?!

 

«Tuzlanski list» - Intervju s predsjednikom Novkovićem

(Sarajevo, 10. august 2009) - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milorad Novković dao je intervju za Tuzlanski list. U ovome intervjuu predsjednik Novković je odgovorio na aktualna pitanja vezana za bh. pravosuđe poput reforme pravosudnog sistema u BiH, plaća sudija i tužioca, rješavanja tzv. komunalnih predmeta, pritiska na sudije i tužioce, dvostrukog vođenja predmeta i sastanka održanog tijekom nedavnog posjeta Tuzli.

Intervju je objavljen 10. avgusta/kolovoza 2009. godine. Sadržaj intevjua u cijelosti možete pročitati u pdf dokumentu.

http://www.hjpc.ba/pr/pdf/Tuzlanski%20listintervju10082009.pdf

 

 

VSTV je zaista opravdalo svoju anemicnost. Pri spomenu ove institucije, tuzlanski advokati su samo dmahivali rukom (kao na lanjski sneg) i podrugljivo se  smeskali.

 

Samo vi nastavite i dalje sa zastitom kriminalnih radnji, korupcije, nepotizma, prijateljskih, stranackih, komsijskih i inih odnosa! Svakako ni vasa, ni bilo koja institucija u BiH nije u sluzbi gradjana, svrha ste sami sebi!

 

Ja idem dalje u trazenju pravde za svog sina.

PRAVDU ZA DENISA u ovom trulom drustvu ocito necu naci!

 

IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
<< 08/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

MOJA BORBA
DENIS GARAGIC - knjiga 16.08.2006.

PRAVDA ZA DENISA-Tuzlarije
PRAVDA ZA DENISA-Sarajevo-x
Pravda za Garagić Denisa ~ kada?!?

Memories Live DENIS GARAGIC
MOJ SIN DENIS GARAGIC
Moj Sin Denis Garagic - PRAVDA ZA DENISA

NJIHOVA SRAMOTA
Sluzbena duznost
Kriminal i pravosudje
Doktori, sestre-banda nezainteresovana i bahata
Hipokratova zakletva

"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA."
MOJI FAVORITI
Moja sestra Ceca
ping
ddjermanovic
NERASVIJETLJENI ZLOČIN
Administratorov blog
Moj anđeo Marijana
više...

BROJAČ POSJETA
442938

Powered by Blogger.ba