HIPOKRATOVA ZAKLETVA ZA TUZLANSKE KRIVOKLETNIKE

Jos davne 1948.godine, na kongresu Medjunarodnog saveza lekarskih drustava u Zenevi, ustanovljena je konacna zakletva koja se danas koristi, Zenevska zakletva :

"U casu kada stupam medju clanove lekarske profesije, svecano obecavam da cu svoj zivot staviti u sluzbu humanosti.

Prema svojim uciteljima sacuvacu duznu zahvalnost i postovanje.

Svoj poziv cu obavljati savesno i dostojanstveno.

Najveca briga ce mi biti zdravlje mog bolesnika.

Postovacu tajne onog ko mi se poveri.

Odrzavacu svim svojim silama cast i plemenite tradicije lekarskog zvanja.

Moje kolege ce biti braca.

U vrsenju duznosti prema bolesniku nece na mene uticati nikakvi obziri, vera, nacionalnost, rasa, politicka ili klasna pripadnost.

Apsolutno cu postovati ljudski zivot od samog zacetka.

Niti pod pretnjom necu dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti.

Ovo obecavam svecano, slobodno, pozivajuci se na svoju cast."

 

Jesu li culi u Univerzitesko klinickom centru Tuzla za Hipokratovu zakletvu? Jesu li je zaboravili, ako su je ikada i znali?! Ili ona vise ne vredi u ovom korumpiranom i kriminalizovanom drustvu? Smrt mog sina se mogla spreciti samo da su tuzlansku Internu kliniku “procistili” od Hipokratovih krivokletnika!

 

Proslo je vise od godinu dana od naseg pismenog zahteva direktoru JZU UKC Tuzla, Mujkanovic Nedretu, za sprovodjenje interne istrage i kaznjavanje krivaca za smrt naseg sina Garagic Denisa.  

Osim odgovora Muminhodzic Kasima, tadasnjeg medicinskog direktora, u kojem nas obavestava da su primili zahtev i formirali strucni tim koji ce ispitati sve okolnosti, nikakvo obavestenje vezano za sprovodjenje interne istrage vise nismo dobili.

Pouzdano znamo da je formirana komisija, a potom i komisija nad komisijom. Zasto? Sta nije bilo u redu sa izvestajem prve komisije? Opet friziranje, stimanje? Ipak, ni jedan izvestaj nama nije upucen!

U prvoj komisiji je trebalo je da bude i dr Dragan Keser, nas komsija, koji je dezurnima na Interno klinici 23.07.2005.godine odmah rekao pravu dijagnozu (“teski kardioloski slucaj”), te dr Esad Brkic, kardiolog koji je tu noc 23.07. bio dezuran! Brkic je, od komisije ili pretpostavljenih, dobio zadatak da obavi s nama razgovor, odnosno da nas pokusa «smeksati», medjutim, suprug mu je porucio (inace se dugo znaju) da nam ni slucajno ne dolazi u stan. Dr Keser ubrzo napusta UKC , odlazi u Dom zdravlja. Jos pre odlaska je izostavljen iz komisije.  Zasto? Pa dr Keser je “nezgodan” svedok i uz to strucan (pulmolog, bronholog, kardiolog). Da li je sve“slucajno”?

Bili smo u UKC-u u toku rada komisije kad nam je sefica kardiologa Zumreta Kusljugic rekla da taj dan komisija ima na dnevnom redu jos 2 ili 3 slucaja (“divna” klinika!), a jako se iznenadila kad je u nasim rukama videla jednu od Denisovih anamneza iz vremena boravka na klinici. Gotovo otimajuci papir, pitala je odakle nam to. Rekli smo joj da smo svu dokumentaciju izuzeli legalno, na osnovu pismenog zahteva predatog na protokol klinike. Zasto li se toliko uznemirila? Pa upravo zato sto su svesni svoje krivice!

Moram jos naglasiti da sam joj rekla kako cu ih goniti dok ne isteram pravdu, te kad se znaju samohvalisati u medijima kako su prestizna, svetski poznata klinika, kad se vole slikati za TV sa ordenjem koje primaju od popova (Mujkanovic za lecenje oca i sina Starovlah), treba da budu spremni priznati i kad pogrese. Zumreta Kusljugic je samo ponavljala : «Ja znam Denisa, on je divan mladic, ko god ga poznaje zna da ne moze biti u pitanju droga». Odbrusila sam joj, prilicno ostro, da je informacija o drogi izasla iz njihove klinike i od njihovih zaposlenika, te da ce to morati demantovati.

Demant je izasao u “Dnevnom avazu” 25.01.2006.godine, naravno, kako sam vec spomenula, veoma vesto I pazljivo srocen kako ne bi sami sebi nabacili “omcu oko vrata”.

 

Neobjavljeni (u medijima) tekst za prvu godisnjicu Denisove smrti :

 

IN  MEMORIAM

25.07.2006.godine navršava se godina dana kako iznenada, zbog teških propusta i nemara lekara Interne klinike u Tuzli,   prestade kucati veliko i plemenito srce mog voljenog sina.

 

DENIS  GARAGIĆ

iz Tuzle

 

16.08.1979. – 25.07.2005.

 

                Milo moje čedo, mama Te još čeka, osluškuje: eto moga Dene! A Tebe nema da mi dođeš, dušo moja prekrasna, dobri moj dečače. Ukradoše mi Te, sine. Brutalno otkinuše i zgaziše najlepši cvet na svetu.

Obećala sam Ti, sine moj,  neću dati mira Tvojim dželatima u belim mantijama sve dok ne budu kažnjeni. Za njih nema oprosta ni zaborava. Prokleti da su :

 

  1. Mario Križić (subota-nedelja 23.07.-24.07.2005.)
  2. Salih Azapagić (subota-nedelja 23.07.-24.07.2005.)
  3. Samira Hasić (nedelja-ponedeljak 24.07.-25.07.2005.)
  4. Fahir Baraković ( ponedeljak 25.07.2005.)
  5. Ostali učesnici, a posebno nadređeni koji štite krivce i pokušavaju zataškati sramotu klinike. 

Sine moj, oprosti što pade u ruke diletantima tuzlanske Interne klinike koji pokazaše toliko neznanja, neprofesionalnosti, nehumanosti, površnosti i sujete da je to normalnom čoveku teško da poveruje.

Prva dva dežurna diletanta bahato su odbacili dijagnozu kolege, cenjenog doktora u Tvojoj pratnji («teški kardiološki slučaj») i puni sebe «od oka» procenili «svoju», totalno pogrešnu dijagnozu. Treći diletant, sutradan, prepisuje tu istu pogrešnu dijagnozu. Četvrti diletant, tog kobnog trećeg dana šalje Te kući («nije mu ništa»). Sine moj, kad Tvoje srce više nije izdržalo, kad je bukvalno puklo pred njihovim očima, Tvojim egzekutorima je tek onda bilo jasno: srce, aneurizma!? Ali prekasno! Tri dana ignorišu Tvoje žalbe na bol iza grudne kosti, nedostatak vazduha («željan sam disanja»). Tri dana se ne «setiše» da urade ultra zvuk srca (rezervisano za privatne pacijente?). Tri dana te hladnokrvno mučiše i .na kraju … ? ZAŠTO?

Prokleti diletanti svesno Ti uskratiše pravo na život, a bilo je šanse. Ko može tvrditi suprotno, posle toliko izgubljenog dragocenog vremena? Gde je ta poznata tuzlanska Kardiologija? A tuzlanski aerodrom? Bilo je šanse, sigurno, ali savesnim doktorima-kardiolozima nije ni data mogućnost da svojim znanjem i iskustvom spasu Tvoj tek započeti život.

Muminhodžić Kasime, 10 meseci prođe od vašeg pismenog obećanja da ćete oformiti komisiju za ispitivanje ovog slučaja. Znam da je radila i  komisija nad komisijom. Gde je izveštaj? 

Mujkanović Nedrete, lepo je hvalisati se u medijima i primati ordenje (za rutinske zahvate – pa to vam je posao, za to primate platu), a šta bi sa odgovornima za smrt moga sina? Vama smo se pismeno obratili, godina prođe, a odgovora još nema?

Javni kantonalni tužioče! Javno vas prozivam i pozivam da pokrenete istragu po službenoj dužnosti! Ovaj slučaj je za vas. Dokaza ima, čak morbidnih, kao što je račun poslat na adresu i ime moga sina 2 meseca posle njegove smrti. Kakva li je to «crna rupa»,  jad i beda tuzlanskog zdravstva?

Neka mi oproste časni izuzeci, ali ova latinska poslovica kaže sve:

 

«ERRARE HUMANUM EST, SED IN ERRORE PERSEVERARE DEMENTIS»

 «GREŠITI JE LJUDSKI, ALI U GREŠKAMA USTRAJATI OBELEŽJE JE LUDAKA»

 

Denisova mama, Nevenka Garagić r.Manojlović

«Dnevni avaz» i «Oslobođenje», bosanski «nezavisni», «demokratski» dnevni listovi, odbili su objavati  ovaj (plaćeni) «in memoriam» , uz obrazloženje da je «javna optužnica» !? Koga oni  (ne) zavisni štite?

 

 

 

Komentariši