SRAMNA REAKCIJA TUZILASTVA TK

Godinu dana smo cekali da se UKC Tuzla oglasi, odnosno odgovori na nas zahtev i obavesti nas o nalazu – izvestaju komisije ili komisija, koje su ispitivale okolnosti pod kojima je nas sin Denis Garagic preminuo na Internoj klinici nakon trodnevne “opservacije” na prijemnom odelenju tzv.dnevnoj bolnici). Kako nikakvo obavestenje ili  misljenje nismo dobili, slucaj smo 13.10.2006.godine prijavili MUP-u Tuzlanskog kantona, te predali kompletnu dokumentaciu.

 

12 stranica ZAPISNIKA O PRIKUPLJANJU IZJAVE od 13.10.2006.godine je prakticno prekucan nas zahtev UKC-u od 20.09.2005.godine, osim prve i poslednje stranice.

 

Dana 04.04.2007.godine stize i odgovor Tuzilastva TK 04.04.2007.godine na nasu prijavu MUP-u od 13.10.2006.godine. Odgovor tuzilastva potisuje tuzilac Ivo Ivelji.

 

Kako se vidi iz prilozenog tuzilac Ivo Iveljic ne preduzima apsolutno NISTA radi rasvetljavanja okolnosti pod kojim je nastupila Denisova smrt, ne ispituje ni jednog, pa ni kljucnog svedoka dr Kesera koji je bio u Denisovoj pratnji i koji je 23.07.2005.godine REKAO pravu dijagnozu dezurnim lekarima. On vesto ubacuje samo mislenje sudskog vestaka Cihlarz Zdenka (penzionisanog bivseg uposlenika UKC-a), koji nebulozno tvrdi, GLUMECI BOGA, da bi Denis svakako umro cak i da je na vreme dijagnosticirana njegova teska bolest (o kojoj lekari 3 dana pojma nisu imali). Jasan je njegov (i Cihlarzov) cilj : zastita lekara i klinike od bilo kakvog procesuiranja! To odgovorno tvrdim.

 

Da li je Zdenko Cihlarz svestan sta je napisao, ON – LEKAR!? Da li je on ikada CUO za Hipokratovu zakletvu?  Odakle mu pravo da tvrdi tako nesto? Denis se tri duga dana mucio u bolovima “zeljan disanja”, a niko mu nije pomogao, niko nije konsultovao strucne kardiologe!? Zasto? Zar tu nema krivice? Da je odmah izvrsena operacija moj sin bi danas bio ziv? To tvrdim ja iako Cihlarz tvrdi suprotno. Niko ne moze pouzdano znati sta bi bilo jer, ali ostaje cinjenica da nisu ni pokusali! Zasto? Zar to tuzioce i menadzment UKC-a ne zanima? Ili je vec uobicajena praksa da se takvi slucajevi zataskavaju?

 

Znaju li "slavni " strucnjaci Interne klinike UKC-a Tuzla za dr Mirsada Kacilu (sarajevska Klinika za srce) koji je operisao aneurizmu sestrama blizankama? Kod jedne sestre je vec postojala ruptura, kao i kod Denisa!? Ove devojke DOKTOR I HUMANISTA Kacila nije otpisao, vec se borio za njihov mladi zivot. On jeste polozio Hipokratovu zakletvu.

 

A tuzlanski samohvalisavci iz uKC-a su previse sujetni, njihova 4 prozvana lekara Interne klinike jos i «prepametni» da bi trazili pomoc onih koji ZNAJU. Prvu noc 23.07.2005.godine kad smo Denisa dovezli u teskom stanju bio je dezuran kardiolog Esad Brkic. Denis, teski kardioloski slucaj, preminuo je 25.07.2005.godine bez ijednog nalaza kardiologa!

 

Na odgovor tuzioca Ive Iveljica od 04.04., mi 12.04.2007.godine upucujemo prituzbu Glavnom tuziocu TK .

Za formulisanje ove prituzbe, a zbog primene clanova vazecih zakona, kao i pravnih pojmova, potrazili smo pomoc strucne osobe-poznatog tuzlanskog advokata.

 

Odgovor VD Glavnog tuzioca Koval Slavena 12.06.2007.godine na nasu prituzbu od 12.04.2007.godine

 

Ista kuca, ista skola – prituzba je odbijena! Ocito je da tuzioci Kantonalnog tuzilastva i sudski vestak udruzenim snagama SVESNO krse svoju profesionalnu duznost radi ZASTITE «LIKA I DELA» pojedinih lekara, menadzmenta ili kompletnog Klinickog centra kao institucije. To nije jasno samo onome ko nece da mu bude jasno, pogotovo danas kad su se novinari potrudili upoznati javnost sa “svetlim” likom tuzioca Koval Slavena.

 

Kako shvatiti glupost sudskog vestaka Cihlarz Zdenka koji kaze (a ovo je samo jedna od nebuloza u cilju zastite lekara, bivsih radnih kolega) :

 

«Nije bilo primene nepodobnog sredstva i nacina lecenja» – sta to znaci? SVE je bilo NEPODOBNO jer je pacijent preminuo sa POGRESNOM dijagnozom! Dijagnoza je ustanovljena tek obdukcijom!

 

ili  ovaj citat :«Sve je adekvatno ustanovljenim stanjima..» – pa da li to Zdenko Cihlarz i tuzioci Ivo Iveljic i Slaven Koval nas, medicinske laike, smatraju bas nepismenim i mentalno zaostalim, glupim gradjanima? Ustanovljena stanja (nalazi) pojedinacno ne znace nista. Ustanovljeno stanje znaci uspostavljenu dijagnozu! Moj sin je preminuo BEZ DIJAGNOZE nakon TRODNEVNOG boravka na tuzlanskoj klinici! Neko mora odgovarati, svaki zlocin se kaznjava, a lekari UKC-a JESU ucinili zlocin. O zastiti pocinioca zlocina, tuziocima Iveljicu i Kovalu treba da se pozabave njihovi pretpostavljeni!.

 

Jos jednom napominjem da smo samo ljudski trazili (pismeno) od direktora UKC-a da provede internu istragu, primereno kazni doktore i tu bi stali. A UKC,odnosno direktor Nedret Mujkanovic, ni posle godinu dana nije se udostojio da nas obavesti sta je (ako je) preduzeo. Znamo da su 2 njihove komisije ispitivale slucaj, znamo iz privatnih izvora i sta je komisija utvrdila : HITAN OPERACIONI ZAHVAT, naravno uz neizvestan ishod (a kakvu operaciju, to je kljucno pitanje, jer nije bilo dijagnoze?!). Znaci krivi 100%, zato nam nisu ni prosledili izvestaj komisije, drugog objasnjenja nema.

 

Ja se ipak uzdam u pravdu na kraju svega. Iako je spora PRAVDA JE IPAK DOSTIZNA.Komentariši