SLAVEN KOVAL – KO JE TO?

Na stranici VSTV-a pise :


"Sudije i tužioci moraju odrzavati visoke standarde"

"Propust u primjeni profesionalnih i etičkih normi slabi i dovodi u opasnost povjerenje javnosti u pravosudni sistem. Vijeće je osnovano između ostalog i zato da osigura da sudije i tužioci obavljaju svoje službene dužnosti na način koji je u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima. U Zakonu je data detaljna lista sa više od 20 disciplinskih prekršaja koje sudije i tužioci mogu počiniti ukoliko se on ili ona ponaša na način koji nije u skladu sa minimumom profesionalnih i etičkih standarda kako propisuje Zakon. Kada se sudija ili tužilac ponaša na takav način, princip odgovornosti zahtijeva disciplinski postupak i nakon utvrđivanja disciplinske odgovornosti sudije ili tužioca izricanje disciplinskih mjera."
 

Da li bas sve funkcionise kako pise?

 


Kako li ce zavrsiti “odrzavanje visokog standarda” u radu tuzioca Koval Slavena, doskorasnjeg vrsioca duznosti Glavnog tuzioca Tuzlanskog kantona, pa onda zamenika Glavnog tuzioca TK Cosic Sesenama?

 

Zna se kako! Zavrsice se onako kako to obicno kod nas biva : ZATASKAVANJEM.
Cudi jedino da nije zataskana i onaj "sitni" prestup zbog koje disciplinski tuzilac VSTV-a vodi postupak protiv Kovala – upotreba sluzbenog auta u privatne svrhe. Doduse, disciplinski postupak jos nije okoncan, bar nije objavljeno, tako da jos uvek postoji mogucnost da se tuziocu “progleda kroz prste”. A zasto kazem “sitni” prestup? Ime Koval Slavena se bas ucestalo spominje u kojekavim cudnim i za poziv koji obavlja, skandaloznim okolnostima. Slucajno? Sumnjam. Bilo bi to previse “slucajnosti”. Kakogod, bio on sankcionisan ili ne, BH pravosudje je svakako izgubilo poverenje gradjana, a na evropskoj lestvici zauzima visoko mesto po korumpiranosti, rame uz rame sa politicarima i zdravstvom.

 

Zanimljiva je izjava Glavnog tuzioca TK Cosic Sesenama povodom ocene prijavljenih kandidata za 2 mesta njegovih zamenika : svi kandidati od njega su ocenjeni odlicnom ocenom! Bravo Cosicu! Sve ide po ustaljenoj praksi (narode, verujete li vise svojim ocima, ili Cosicu?).

SVI ZADOVOLJAVAJU «visoke» kriterijume VSTV-a. Cak i Slaven Koval, za kojeg samo ja znam tri brljotine :

 

  1. Prijava za koristenje sluzbenog vozila u privatne svrhe,
  2. Moja prijava,
  3. Prijava za slucaj 14-ogodisnje devojcice… 

Pozabavicu se malo “likom i delom” ovog, po Cosicu “odlicnog” kandidata, za kojeg je VSTV ipak odlucilo da NE ZASLUZUJE ponovo mesto zamenika.

 

  1. “Tuzlanski list”,         13.01.2008.
  2. “Tuzlanski list”,            ….  2008.
  3. “Dnevni avaz”,          22.10.2008.
  4. “SAN”,                    23.10.2008.
  5. “Tuzlanski list”, 25. I 26.10.2008.
  6. “Dnevni avaz”,          16.11.2008.
  7. “Dnevni avaz”,          18.11.2008.

 FTV- «60 minuta» :

 

          20.10.2008.-269.emisija – Skandalozno – tuzlanski tužitelj Slaven Koval seksualno uznemiravao četrnaestogodišnju djevojčicu (u prvim minutama)

 

          03.11.2008.-271.emisija – Tužilac Slaven Koval iz Tuzle demantira sam sebe i tvrdi da nije uznemiravao 14-godišnju djevojčicu iz Srebrenice (od 15-e minute)

 

http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=10&parentID=2&section=tve

 

 

Originalan snimak razgovora sa autorom priloga za 60minuta koja je emitovana dana 20.10.2008.godine

http://video.google.com/videoplay?docid=3861852369513252361

  

Tuzilastvo TK, 23.10.2008.

http://www.tuzilastvotk.com.ba/indexb.php?xnewsaction=fullnews&newsarch=102008&newsid=3


Tuzlalive.ba : 

1.

Tuzlalive.ba, 11.01.2008.

VSTV: GLAVNA RASPRAVA O TUŽBI PROTIV SLAVENA KOVALA KRAJEM JANUARA

http://tuzlalive.ba/arhiva/vstv-glavna-rasprava-o-prijavi-protiv-slavena-kovala-krajem-januara/

 

2.

Tuzlalive.ba, 12.03.2008.

KOVALU IZREČENA KOREKTIVNA MJERA, ALI NIJE OBJAVLJENA

http://tuzlalive.ba/arhiva/kovalu-izrecena-korektivna-mjera-ali-nije-objavljena/

 

3.

Tuzlalive.ba, 15.10.2008.

VSTV: SUTRA INTERVJUI SA OSAM KANDIDATA ZA ZAMJENIKE GLAVNOG KANTONALNOG TUŽIOCA U TUZLI

http://tuzlalive.ba/arhiva/vstv-sutra-intervjui-sa-osam-kandidata-za-zamjenike-glavnog-kantonalnog-tuzioca-u-tuzlie/

 

4.

Tuzlalive.ba, 21.10.2008.

NAPASTVOVANJE DJEVOJČICE U BISTARCU: SASLUŠAN ZAMJENIK GLAVNOG TUŽIOCA SLAVEN KOVAL

http://tuzlalive.ba/arhiva/napastvovanje-djevojcice-u-bistarcu-saslusan-zamjenik-glavnog-tuzioca-slaven-koval/

 

5.

Tuzlalive.ba, 22.10.2008.

ISTRAGA I DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV SLAVENA KOVALA

http://tuzlalive.ba/arhiva/istraga-i-disciplinski-postupak-protiv-slavena-kovala/

 

6.

Tuzlalive.ba, 23.10.2008.

TUZLA: KOVAL NIJE OSUMNJIČEN, ALI POSTOJE INDICIJE

http://tuzlalive.ba/arhiva/tuzlav-koval-nije-osumnjicen-ali-postoje-indicije/

 

7.

Tuzlalive.ba, 24.10.2008.

KOMENTAR: POLJULJANI STUBOVI DEMOKRATSKOG DRUŠTVA

http://tuzlalive.ba/arhiva/komentar-poljuljani-stubovi-demokratskog-drustva/

 

8.

Tuzlalive.ba, 07.11.2008.

ODGOĐEN IZBOR ZAMJENIKA KANTONALNOG TUŽITELJA

http://tuzlalive.ba/arhiva/odgoden-izbor-zamjenika-kantonalnog-tuzitelja/comment-page-1/

9.

Tuzlalive.ba, 12.11.2008.

VSTV: SUTRA ODLUKA O ZAMJENICIMA GLAVNOG TUZLANSKOG TUŽITELJA

http://tuzlalive.ba/arhiva/vstv-sutra-odluka-o-zamjenicima-glavnog-tuzlanskog-tuzitelja/

 

10.

Tuzlalive.ba, 20.11.2008.

VSTV: RADOVANOVIĆ I ĆAĆIĆ IZABRANI ZA ZAMJENIKE GLAVNOG TUZLANSKOG TUŽIOCA

http://tuzlalive.ba/arhiva/vstv-radovanovic-i-cacic-izabrani-za-zamjenike-glavnog-tuzlanskog-tuzioca/

 

 

Nezavisne novine, 20.10.2008.

http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Zamjenik-tuzioca-saslusan-zbog-napada-na-djevojcicu-30924.html

 

Zamjenik tužioca saslušan zbog napada na djevojčicu

Datum: 20.10.2008 19:22
Autor: Jasmina Šarac

«TUZLA – Slaven Koval, prvi zamjenik glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli, saslušan je juče u MUP-u Tuzlanskog kantona (TK) u okviru istrage o napastvovanju Umije M. (14) u Bistarca kod Lukavca, gdje ju je nepoznati muškarac uhvatio za ruke i pokušao uvući u automobil.

Iako još nema osumnjičenih za taj napad, koji se dogodio 24. septembra oko 19 sati ispred kafane "Leo" u Bistarcu, Koval odgovara opisu koji je djevojčica dala policiji, saznaju "Nezavisne".

Koval je saslušan u svojstvu svjedoka, jer je te večeri u kafani "Leo" bio u društvu tuzlanskog radiologa Dragana Obrenovića.

Oni su, tvrdi Koval, kafanu napustili desetak minuta prije nego što je policijska patrola, poslije prijave Umije M., došla u objekat.

Djevojčica, koja je nakon napastvovanja doživjela akutni stres, zbog čega je tražila pomoć psihologa, kaže da je, prolazeći pješice pored kafane, čula da su se vrata zalupila i da je neko izašao iz kafane.

Kaže da je vidjela starijeg, nižeg muškarca, u crnoj kožnoj jakni i teget hlačama.

"Išao je za mnom, ali sam mislila da ide svojim putem. Uhvatio me za duksericu, otimala sam se i govorila mu da me pusti, a on me stalno vukao i govorio: ‘Hajde sa mnom'", ispričala je Umija M. i istakla da se uspjela istrgnuti.

Međutim, kada je namjeravala preći ulicu nekoliko metara dalje, autobus i kamion su se mimoilazili, tako da je morala sačekati, što je napadač iskoristio, uhvatio je za ruke i ponovo vukao prema objektu. Djevojčica se opirala, ali ju je on uvjeravao "da će joj biti bolje".

"Onda je iz objekta izašao neki muškarac koji je išao prema nama i govorio: ‘Pusti je, zar ne vidiš da je dete’, a ovaj je odgovorio: ‘Neka, šta fali’. Taj čovjek mu je još jednom ponovio: ‘Pusti je’, a kad se ovaj izderao na njega, udario ga je i napadač je pao. Ja se nisam mogla pomjeriti. Taj što me spasio mi je rekao: ‘Idi, ako ustane ja ga ne smijem ponovo udariti'", ispričala je Umija M., koja posljednjih mjesec dana ne smije hodati sama.

Koval negira optužbe da je napao djevojčicu, ali kaže da zbog neugodnosti u kojoj se našao, više neće posjećivati kafanu "Leo", u kojoj je inače bio čest gost.

"Da me neko udario i oborio, morala bi ostati makar modrica. A ja sam dan kasnije čitav dan radio sa kolegama Draganom Radovanovićem i Šesenamom Ćosićem, jer smo imali razgovore za prijem pripravnika. Uopšte ne znam da odgovaram opisu koji je djevojčica dala", kaže Koval.

Iako je Koval juče saslušan u svojstvu svjedoka, glavni kantonalni tužilac Šesenam Ćosić je potvrdio da postoje indicije da je on počinitelj.

"To su samo indicije. Slučaj je pri kraju, mada ga zvanično još nismo dobili. Ali, mi ćemo to u toku sedmice proslijediti Federalnom tužilaštvu pa neka oni odluče", izjavio je Ćosić.

Koval pojašnjava da je za njega, kao tužioca, upitno i postojanje krivičnog djela.

"Radnja hvatanja za ruku i ta rečenica ne bi imala osnova, nema dokaza. Ako je bila neka borba, možda bi se moglo nešto tražiti, ali je to je vrlo klizav teren", konstatovao je Koval.» 

Nezavisne novine, 21.10.2008.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Djevojcica-zatrazila-pomoc-ljekara-30978.html

 

Djevojčica zatražila pomoć ljekara

Datum: 21.10.2008 19:43
Autor: Jasmina Šarac

«TUZLA – Definitivno je on taj. Sigurna sam da me on napao i vukao me, nudio da mi bude fino, izjavila je Umija M. (14) nakon što je u medijima vidjela fotografiju Slavena Kovala, zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli.

Koval je prekjuče u MUP-u TK saslušan u svojstvu svjedoka, mada postoje indicije da je on 24. septembra ispred kafane "Leo" u Bistarcu kod Lukavca napastvovao četrnaestogodišnjakinju.

Djevojčica je, nakon što je vidjela Kovalovu fotografiju, ponovo doživjela jak stres, zbog čega je juče zatražila pomoć ljekara.

Kaže da se boji od noći kada je napadnuta, te da je već nekoliko puta zbog tegoba zatražila pomoć ljekara.

U okviru istrage inspektori seksualnih delikata MUP-a Tuzlanskog kantona (TK) Lejla Životić i Muhamed Jakubović, Umiji M. su predočili foto-album u cilju prepoznavanja napadača, ali među fotografijama nije bilo Kovala.

U tom foto-albumu najstariji je bio Branko Mijatović zvani Ševo, na kojeg je djevojčica, zbog sličnosti, uperila prst, ali kada ga je vidjela uživo rekla je da je pogriješila.

"Tražila sam od inspektora da mi kažu ko je napao moje dijete i tek kad sam insistirala rekli su Slaven. Prezime mi nisu rekli, ali su rekli da je neko jako važan i uticajan i da ću na kraju sve saznati", kaže Fadila M., majka napadnute djevojčice.

Koval negira da je on napastvovao djevojčicu, a upitnim smatra i postojanje krivičnog djela.

Šesenam Ćosić, glavni kantonalni tužilac u Tuzli, kaže da će do kraja ove sedmice izjave koje je MUP TK prikupio biti proslijeđene u Federalno tužilaštvo.»

Konacno ipak :

FTV, 20.11.2008.

Visoko sudsko i tužilaško vijeće nije izabralo Slavena Kovala za zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli  

Tuzla, 20.11.2008 – FTV

“Visoko sudsko i tužilaško vijeće nije izabralo Slavena Kovala za zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli. Koval, koji je tu funkciju obavljao protekle četiri godine, podršku nije dobio i zbog napastvovanja četrnaestogodišnje djevojčice, što je razotkriveno u FTV-ovom političkom magazinu 60 minuta. Na njegovo mjesto imenovan je Stjepan Ćaćić, dok je Dragan Radovanović ostao drugi zamjenik glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla.“

Eto, od kakvog «svetlog» i «visokomoralnog» lika, mi gradjani ocekujemo PRAVDU!? Jadna je ta pravda, to tuzilastvo, ta drzavi, a posebno gradjani koji i dalje cute, NI GLASA DA PUSTE!

10.12.2008.godine : 60 godina od usvajanja Deklaracije o ljudskim pravima, na inicijativu Eleonore Ruzvelt koja rece : "Nije posteno traziti od drugih ono sto sami nismo spremni uciniti ").
60 godina izrugivanja i gazenja ljudskih prava na svakom delicu ove kugle, uglavnom, svakodnevno.

A BiH? Kakva su ljudska prava u BiH? Pravo na ZIVOT prvenstveno?
Danas bez problema, nekaznjeno, ubijaju na ulici, u tramvaju, u kuci, stanu, u prolazu, u zdravstvenim ustanovama, skolama… kako ko i gde stigne, kako kome padne na um… Ako nekada i usledi kazna, ubica ne treba mnogo brinuti, kazna je gotovo stimulativna («samo nastavi»).

Onda se moram pitati od koga ja to (jos uvek) cekam PRAVDU? Da nije zalosno, nasmejala bih se grohotom!

Koji nama «moralni» likovi pokrivaju pravosudje, koji likovi tuze, sude, odlucuju o sudbinama, o kaznama, koji «moralni» likovi nam obrazuju omladinu (sutrasnje jos bednije tuzioce i sudije), koji diletanti i sa kako stecenim diplomama nas lece, pardon ubijaju? Jad, jad i cemer je u ovoj jadnoj drzavi!

Uostalom, cemu se cuditi? 13 godina ovu drzavu, pored ogromne «intelektualne» elite (silnih premijera i predsednika sa zamenicima, savetnicima i fuj kojekakvim dzabalebarosima) «vode» u stvari sestorazredni belosvetski i propali «eksperti» za nesto, a to nesto njihovim drzavama ne treba. Zato su ih poslali ovde da izbezumljenom narodu prodaju maglu do besvesti, a narod nikako da dodje do pameti. Ovo je crna rupa bez dna.

Dobro rece Darvin : "Nisu losa vremena, nego covek."



 

5 komentara

  1. Ma naravno, gde bi Slaven Koval bio kriv…tu su kolege i njihove prasnjave ladice!

    http://www.zurnal.info/home/index.php?option=com_content&view=article&id=9060:-pravda-je-spora-ali-nedostina&catid=18:istraga&Itemid=27

    Cini se da BH pravosudje i postoji samo za njihove licne potrebe (medjusobnu zastitu), a Strazbur neka resava i radi njihov posao, osim kad im zapreti raskrinkavanje, pa se po hitnom postupku “rese” opasnosti (citaj savesnog profesionalca), poput Dijane Milic. Jadna li je ova drzava.

  2. “Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Vijeću od pet sudija, u sastavu: predsjednik Miodrag Simović, potpredsjednice Valerija Galić i Seada Palavrić, sudije Mato Tadić i Mirsad Ćeman, na sjednici održanoj 20. aprila 2011. godine, u predmetu broj AP 2180/08, rješavajući apelaciju Slavena Kovala…
    Odbacuje se kao nedopuštena apelacija Slavena Kovala podnesena protiv Odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH broj VSTV-02-1138-02062008 od 29. maja 2008. godine, Odluke Drugostepene disciplinske komisije broj DŽSK (tužioci) 3/2008 od 9. aprila 2008. godine i Odluke Prvostepene disciplinske komisije broj DCSK (tužioci) 3/2008 od 9. aprila 2008. godine, zbog toga što je očigledno (prima facie) neosnovana.”

    http://www.ccbh.ba/bos/odluke/povuci_html.php?pid=361101

  3. “- Žrtve, posebno oštećenici u krivičnom postupku, nemaju nikakvih prava – objašnjava Jasminka Džumhur.

    U slučaju Umije M., tadašnji potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Zekerija Mujkanović medijima je izjavio da ”tužitelji i suci moraju zadovoljavati visoke standarde kako bi mogli biti imenovani na te dužnosti te da, ako se dogodi neko nedolično ponašanje sudaca i tužitelja, postoji ured disciplinskog tužitelja koji je potpuno neovisan i koji treba ocijeniti ima li u pojedinom slučaju kršenja etičkog kodeksa”:ZdravkoKnezevic

    – Očekujem da ova dva postupka, disciplinski i eventualno istražni, dadnu adekvatne odgovore na ovaj slučaj prenijela je, prije gotovo tri godine, Mujkanovićevu izjavu Federalna novinska agencija. Žurnal je uputio pitanje o sudbini ovog slučaja Uredu disciplinskog tužioca VSTV. U odgovoru koji smo dobili navodi se da je “Ured, nakon istrage sprovedene po službenoj dužnosti, okončao predmet bez pokretanja disciplinskog postupka protiv Slavena Kovala, tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, jer nije utvrđeno da postoji dovoljno dokaza da je počinjen disciplinski prekršaj iz člana 57 Zakona o VSTV BiH.” Detaljne informacije o postupanju u predmetu nisu nam mogle biti dostavljene “u skladu s principom povjerljivosti iz člana 70 Zakona o VSTV”.

    Nakon svega rečenog laik će zaključiti da se, tri godine nakon što je četrnaestogodišnja djevojčica pretrpjela traumu zbog seksualnog uznemiravanja, ništa nije pomaklo s mrtve tačke. Krivac nije pronađen a kamoli procesuiran, papiri se premeću po ladicama a odgovornost prebacuje s jedne institucije na drugu poput vrućeg krompira. Neko maliciozan još bi mogao pomisliti da će, kako stvari stoje, postati društveno prihvaćeno presretati djecu po sistemu “hodi da ti čiko nešto da”.

    Nije, međutim, put ka pravdi uvijek tako spor i trnovit. “Tamo gdje svaki angažman smrdi na podvalu, odjednom se u nama probudi zvijer savjesnosti, brzine, njemačke efikasnosti”, napisao je, u povodu ekspresne demonstracije pravne efikasnosti na primjeru nedavno preminule tuzlanske tužiteljice Dijane Milić, Žurnalov kolumnist Ozren Kebo. Kad smo kod zvijeri, biće dobro ako vuk ne pojede magarca u slučaju Umije M….”

    Ponavljam link teksta “Zurnal”-a koji se promenio zbog promene sistema pomocu kojeg “Zurnal” objavljuje tekstove.

    “Tuzla: Tri godine nakon napada na djevojčicu Umiju M.
    Osumnjičeni i tužiteljica na godišnjem odmoru”
    Objavljeno: 24.08.2011. – 13:45

    http://www.zurnal.info/novost/9060/osumnjiceni-i-tuziteljica-na-godisnjem-odmoru

    Ma naravno, gde bi Slaven Koval bio kriv…tu su kolege i njihove prasnjave ladice!
    Cini se da BH pravosudje i postoji samo za njihove licne potrebe (medjusobnu zastitu), a Strazbur neka resava i radi njihov posao, osim kad im zapreti raskrinkavanje, pa se po hitnom postupku “rese” opasnosti (citaj savesnog profesionalca), poput Dijane Milic. Jadna li je ova drzava.

Komentariši