DENIS – SUZA MOJA

Sunce moga sunca.

Dušo moje duše.

Radosti moja prva.

Suzo moja večna.

 

 

U sebi zovem Te – čujem Te.

Pogledom tražim Te – vidim Te.

Ruke Ti pružam – nema Te.

Nema Te SINE – boli me …

 

(Tvoja mama)

5 komentara

  1. Da Gost_728, u BiH je pravda svakako izmisljotina, toliko ZNAMO, ali se ipak borimo. Zivot je svakako vecita borba.

    Gordana, hvala Vam za ove reci u prevodu :

    U SINOVIM SNOVIMA
    MAJČINA NADA
    U SINOVIM DOSTIGNUĆIMA
    MAJČIN PONOS
    U SINOVOJ REČI
    MAJČINA RADOST
    SMRT SINA
    MAJČINA VEČNA TUGA …

  2. S obzirom da sam i sam, medicinar, ali ne u BiH i s obzirom na ovu tragediju koja se odigrala, iako ni dan danas nije ni meni samom najjasnije sta se je desilo, citao sam vasu temu na Sarajev-x, cak htjedoh napisati post, ali mislim da s onim podatcima opet ne bih bio dovoljno informiran, a sta god da kazem u bilo koju/ciju korist vaseg sina nece vratiti. Iskreno mi je zao, i voljeo bih da se vi pobrinete najvise o sebi danas. Ako vam je lakse zbog pisanja bloga i postavljanja tema, ako vas to trosi, kako god. Ja sam i sam vrlo vezan s majkom i ne znam ni sam sta bi bilo da se meni tako slicno nesto desi, ali ako je poenta ovog svega bila da ljudi procitaju i cuju za ovaj slucaj, u tome ste uspjeli, i ako moje saucesce ista znaci, vrlo mi je zao da se je ovo sve moralo desiti.

  3. Postovani Nosferatu,
    Od onog trenutka 25.07.2005.g., kada sam stigla na Internu kliniku UKC-a Tuzla, a na poziv Denisove drugarice da hitno dodjemo muz i ja jer je Denisu lose, a trebalo je taj dan da IDE KUCI (kazu doktori NIJE MU NISTA) i kada je na moje pitanje „kako je Denis“, muz odgovorio „NEMA GA VISE“, ja sam u soku!

    Nisam plakala, nisam vristala, samo sam se okretala oko sebe, udarala se i govorila „zapalicu vas“, a doktor koji nas je docekao je dodao „i treba“! Njegovo ime cuvam za sud.

    Sta je moj cilj? Da krivci, neodgovorni, oholi i sujetni diletanti, budu kaznjeni! A krivi su jer tri dana nisu nista preduzeli, a morali su.

    1. Denis se gusio sa jakim bolovima iza grudne kosti (23.07.2005.g.).
    2. U bolnicu je dosao u pratnji doktora-komsije, koji je rekao dezurnima (ranije tog dana je Denis vec bio kod istih) da se radi o teskom kardioloskom slucaju
    3. Prethodno smo ga kod kuce povratili iz „klinicke smrti“ .
    4. Dezurni doktori Mario Krizic i Salih Azapagic, odoka procenjuju da je u pitanju droga („takvih nama dodje 4-5 dnevno“), zanemaruju tvrdnju kolege i udaljavaju ga.
    5. Drugi dan, druga ekipa (24.07.) , Samira Hasic, na Denisove zalbe na bol u grudima (kao da ga je bumbar ugrizao) kaze : „ne znam ja od cega tebe boli, nisam ja svemocna“, a ujutro u svom nalazu preporucuje lecenje od ovisnosti.
    6. Treci dan, treca ekipa (25.07.), Fahir Barakovic, kaze muzu (prijatelji su – sada bivsi) : „Meho, nije mu nista, ici ce kuci“! Sve ovo se odvija (tri dana) u prijemnoj ambulanti tzv.dnevnoj bolnici. Tek na insistiranje muza da nesto ipak jeste, Denisa smestaju na gastrolosko odelenje, gde ubrzo za 2-3 sata umire!
    7. Niko ne zna sta se desilo, ali Barakovic ipak priznaje da im se tek tada „podigla zavesa“, setio se lekcije o ANEURIZMI!
    8. Na nas zahtev vrsi se obdukcija koja kaze : srcano zatajenje, tamponada srca, prsnuce disecirajuce aneurizme uzlazne aorte.
    9. Upucujemo pismo UKC-u na ruke direktoru Mujkanovic Nedretu, da sprovede internu istragu i INTERNO kazni odgovorne za smrt naseg sina.
    10. Odgovara nam medicinski direktor Muminhodzic Kasim da ce preduzeti korake i komisijski ispitati slucaj.
    11. Nikada nam nisu odgovorili sta su preduzeli, a znamo da su formirali i drugu komisiji (posle prve) i znamo da je misljenje komisije da je bio neophodan hirurski zahvat . Usput da napomenem da uopste nije posmatrano Denisovo srce, osim EKG-a, a za ultrazvucni snimak Kasim Muminhodzic kaze : „ne saljemo mi SVAKOGA na UZ“ !
    12. Jedino na sta je UKC pristao (jedva) je javno saopstenje u „Dnevnom avazu“ 6 meseci nakon Denisove smrti, da se ne radi o drogi, vec o aneurizmi. Insistirali smo na tom saopstenju koje je vrlo, vrlo pazljivo sroceno s njihove strane zbog bojazni Muminhodzic Kasima da ce tekst saopsenja biti „omca oko vrata“ UKC-u.
    13. Godinu dana smo cekali odgovor UKC-a i onda prijavili slucaj MUP-u.
    14. Tuzilac Ivo Iveljic odbija pokretanje istrage na osnovu izvestaja sudskog vestaka Cihlarz Zdenka u kojem kaze da bi Denis SVAKAKO umro cak i da je na vreme uspostavljena prava dijagnoza. Zbog ovoga bi u normalnoj drzavi Cihlarz zasluzio oduzimanje licence, jer se aneurizma uspesno leci, ali naravno, on stiti svoje tuzlanske kolege.
    15. Nasu zalbu na odluku tuzioca Iveljic Ive, VD Glavni tuzilac Kantonalnog tuzilastva TK , Slaven Koval, odbija.
    16. Upucujem prituzbu – prijavu protiv ovih tuzioca VTSV-u u formi otvorenog pisma koje prosledjujem na mnoge adrese institucija i medijima.
    17. Jos cekam odluku VSTV-a koje inace sebi daje rok od 2 godine za sve predmete.

    Ne znam hocete li me shvatiti. Ja nikad nisam surfala po internetu dok nisam cula od drugih da su citali o Garagic Denisu. Tek tada sam pocela traziti i nasla tekstove na nekoliko foruma. Na te forume sam se registrovala i pocela pisati (dokumentovano), u pocetku sam krenula sa knjigom koju sam uradila i stampala za Denisove prijatelje, a nastavila sa ostalom dokumentacijom i slikama. Ja cu pisati i dalje jer zelim da se zna kakva je u stvari crna rupa Interna klinika u Tuzli. Slucaj mog Denisa je samo kap u moru neverovatnih gresaka o kojima gradjani cute iz straha od osvete. Nazalost, nije samo UKC Tuzla u pitanju. U celoj BiH se dogadjaju neverovatne stvari o kojima se uglavnom cuti.
    Koliko je BH drustvo korumpirano, jadno i trulo dovoljno govori podatak da advokati u Tuzli ne uzimaju predmete protiv UKC-a. Otvoreno kazu da je sve : UKC-tuzilastvo-sud-sudski vestaci, tako cvrsto uvezano da im NIKO NISTA NE MOZE! Cak me upucuju da po mojoj privatnoj tuzbi angazujem advokata iz RS, nikako iz Federacije!?

    Ja idem dalje, do kraja. Trazicu PRAVDU ZA DENISA do Strazbura, ako me zdravlje posluzi. U svakom slucaju pravda MORA biti zadovoljena! Za nju cu se JA potruditi, pa makar i na licnu stetu.

    Eto, Nosferatu, nadam se da Vam je sada malo jasnije. Dakle, zbog pogresne dijagnoze, moj sin je preminuo, a mogao je biti spasen samo da su doktori radili svoj posao u skladu sa Hipokratovom zakletvom. Ne mogu se braniti da nisu znali, jer im je receno o cemu se radi, a ko ne zna treba da pita one koji znaju. UKC je poznat po kardiolozima, ali u UKC-u vladaju neki cudni obicaji i medjuljudski odnosi neprimereni medcinskoj ustanovi. Neka je bog na pomoci svakome ko stigne u UKC Tuzla! ustanovi.

    Pogledajte i ovaj blog :

    http://gordanasi.blogger.ba/

Komentariši