ZA DENISA – I OPET APELACIJA USTAVNOM SUDU BiH

CETIRI GODINE…

I KOLIKO JOS?

DO ISTINE,

DO PRAVDE,

U OVOJ DRZAVI,

PUZEVOM “BRZINOM”…

 

 

 

«SAN», 17.08.2009.

Četiri godine traži istinu o sinovoj smrti

-Iako je prošlo tačno četiri godine od smrti dvadesetšestogodišnjeg Tuzlaka Denisa Garagića, koji je zbog pogrešne doktorske dijagnoze umro na Internoj klinici Kliničkog centra Tuzla, još niko od ljekara ove klinike za to nije odgovarao. Njegova majka Nevenka Garagić, ogorčena ponašanjem tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzla Ive Iveljića i Slavena Kovala, zato što još uvijek nisu pokrenuli nikakav postupak protiv ljekara Interne klinike i utvrdili njihovu krivičnu odgovornost, na njihov (ne)rad upozorila je i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH.

Nepobitni dokazi

-Obratila sam se predsjedniku VSTV Miloradu Novkoviću jer novi Krivični zakon ne dozvoljava privatnim licima krivične tužbe. Očekujem, a to sam mu i napisala, da se lično angažuje i ubrza istražne radnje, te da zahtijeva od Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona provođenje istrage po službenoj dužnosti i podizanje optužnice protiv Kliničkog centra. Dokazi su jasni i nesporni, samo je pitanje koliko su pravosudni organi Bosne i Hercegovine u službi svojih građana, prava i pravde.

 – kazala je Garagićeva za "San" i podvukla da će se obratiti Sudu za ljudska prava u Strazburu ”ako nadležni organi u BiH ne poduzmu ništa konkretno”.

-Ja samo tražim da se zakon provodi i da oni koji su odgovorni za smrt mog sina odgovaraju – riječi su ove ogorčene majke koja kroz suze kaže da nema dana kad ne oplače za svojim sinom koji je bio u cvijetu mladosti, a kojem su dohakale "ubice u bijelom" s Interne klinike. Naime, ljekari s ove klinike su Denisa primili prije četiri godine pretpostavljajući prvo da su njegovi simtomi zapravo kriza ovisnika narkoticima, a kasnije da se radi o teškom kardiološkom slučaju.

– Zbog pogrešne dijagnoze mom sinu nije blagovremeno pružena adekvatna stručna pomoć. Aneurizma aorte, koju je on imao, se liječi hitnom hirurškom intervencijom, što ljekari Interne klinike nisu znali, odnosno nisu htjeli znati jer im je rečeno da se radi o teškom kardiološkom slučaju – kazala je ona.

Ljekarska oholost

Ono što ju je posebno zaboljelo je izjava tadašnje direktorice Interne klinike Nade Pavlović – Čavić kako su "učinili sve" i kako "svako mora od nečega umrijeti".

-Nebulozniju izjavu ne bi dala ni potpuno nepismena osoba. Pa kako su doktori mogli učiniti "sve" što je u njihovoj moći kad su potpuno promašili dijagnozu – pita se Nevenka Garagić koju je dodatno zaboljelo to što je Kantonalno tužilaštvo Tuzla tada ostalo pri stavu da neće provesti istragu « jer ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo ». Tužilaštvo se rukovodilo time da bi Denis Garagić svakako umro, te da ljekari nisu prouzrokovali njegovu smrt.

-Da nije žalosno, bilo bi smiješno – kaže ova uplakana majka.

Dž. Busnov

Brošura umjesto odgovora

Garagić se obraćala i Novkovićevom prethodniku Branku Periću.

– Od Ureda disciplinskog tužioca dobila sam samo Potvrdu prijema pritužbe. Uz potvrdu prijema dostavljen mi je i primjerak brošure "koja nudi vrlo korisne informacije o disciplinskim procedurama i može pomoći da razumijete Vaša prava, ali i način postupanja UDT-a po Vašoj pritužbi". Pomenuta brošura može oštećene građane samo odvratiti od namjere da kod njih traže svoja prava, s obzirom na komotne, dugogodišnje rokove rješavanja pritužbi koje se navode u njoj – istakla je Garagićeva.

http://www.san.ba/index.php?id=7896

 

Danas, 25.08.2009.godine ponovo upucujem APELACIJU Ustavnom sudu BiH. 

 

 

Garagić Nevenka

——————-

(——————)

75000 Tuzla

e-mail: ————-

tel.         035 — —

GSM :   061 — —

 

 

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine

Reisa Džemaludina Čauševića 6/III

71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

 

APELACIJA

 

U prilogu dopisa dostavljam vam APELACIJU – popunjen obrazac Ustavnog suda BiH.

Vasim dopisom od 03.09.2008.godine obaveštena sam o odbacivanju moje prethodne apelacije broj AP-2546/07 (podnesak SU-98/07), a na osnovu odluke 5 sudija od 14.07.2008.godine da Ustavni sud nije nadležan, budući da obaveštenja Kantonalnog tuzilaštva TK “nemaju svojstvo presude” bilo kojeg suda u Bosni i Hercegovini.

Konačnu odluku VSTV-a (u “svojstvu presude”), nakon pune 2 (dve) godine, dobijam 11.08.2009.godine, predmet UDT-a br. 5453/07 od 05.08.2009.godine. VSTV je mišljenja da postupci tuzioca “nisu bili dovoljan osnov za pokretanje disciplinskog postupka”, dakle tuzioci Ivo Iveljić i Slaven Koval su pred zakonom ove države ispravno postupili u odluci da ne sp0rovedu istragu o smrti mog sina Garagić Denisa, 25.07.2005.godine na tuzlanskoj Internoj klinici!?. Naravno da se ne slažem sa odlukom tuzioca i VSTV-a, jer dokumenti, dokazi i svedoci nedvosmisleno upućuju na GREŠKU lekara UKC-a Tuzla: nesavesno lečenje i pogrešnu dijagnozu, te teško krivično delo sa smrtnim ishodom. 

Stoga vam ponovo upućujem apelaciju sa priloženim dokumentom koja IMA “svojstvo presude” bilo kojeg suda u Bosni i Hercegovini. S obzirom da mi je (po važećem zakonu) USKRAĆENO PRAVO PRISTUPA SUDU, očekujem pozitivnu odluku Ustavnog suda na pravično suđenje.

Ovom apelacijom se pozivam na pravo (prema Evropskoj konvenciji) na pozitivnu obavezu države da osigura efektivni pravni lek pred domaćim organima vlasti, jer ja nemam pravo lično pristupiti sudu.

Uzevši u obzir da je Ustavni sud već razmatrao predmet, nadam se da na odluku ove apelacije neću čekati više od godinu dana, kao za prethodnu.

 

S poštovanjem !          

           

 

PRILOG :

 

1.      APELACIJA,

2.      Zapisnik o prikupljanju izjave MUP-a TK, PU Tuzla od 13.10.2006.godine,

3.      Odgovor tužioca na prijavu PU Tuzla br. 2623/06 od 04.04.2007.godine,

4.      Pritužba uredu Glavnog tužioca od 12.04.2007.godine,

5.      Odgovor v.d.Glavnog tužioca br. Kta.2623/06 od 12.06.2007.godine,

6.      Otvoreno pismo-prituzba VSTV-u (n/r Branku Periću) od 16.08.2007.godine,

7.      Otvoreno pismo-urgencija VSTV-u (n/r Miloradu Novkoviću) od 16.08.2008.godine,

8.      Odgovor VSTV-a – predmet UDT-a br.5453/07 od 05.08.2009.godine,

9.      Odluka Ustavnog suda BiH broj AP-2546/07 od 14.07.2008.godine, a dostavljena dopisom od 03.09.2008.godine,

10.  Lista dokumenata (od 1-30) koji su ranije dostavljeni Ustavnom sudu.

 

 

____________________________               

Tuzla, 25.08.2009.god.                                                            Nevenka Garagić, rođ. Manojlović

 

 

 

Naravno, opet mi je CEKATI godinu dana. No, na putu do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu valja iscrpsti sve mogucnosti pred domacim pravosudjem (ko izdrzi, odnosno doceka kraj puta PUZEVOM «brzinom»).

 

 

3 komentara

 1. Draga mell5,
  JOS niko nije odgovarao, ni lekari, ni tuzioci…
  Predmet po osnovu krivicnog prava je trenutno na Ustavnom sudu BiH, a privatna tuzba jos uvek “skuplja prasinu” u Opstinskom sudu Tuzla.
  Cetiri godine je proslo od smrti mog sina Denisa, cetiri godine se borim i cekam…cekam…PRAVDU. U BiH je PRAVDA mislena, gotovo nemoguca imenica, ali ipak…ko ceka – doceka!
  Verujem da je pravda dostizna za uporne, bez obzira sto je spora.
  Ja NECU odustati!

Komentariši