Interna klinika UKC-a Tuzla “poducava” ?!

 

 

“Počeo Osmi edukativni tečaj iz ultrazvučne dijagnostike srca
17:33, 1 Februar, 2011
Univerzitetski klinički centar Tuzla.
.
 
Na Klinici za interne bolesti JZU UKC Tuzla u ponedjeljak je počeo Osmi edukativni tečaj za specijaliste interniste iz oblasti bazičnog ultrazvuka srca. U toku mjesec dana, koliko će tečaj trajati, polaznici će samostalno izvoditi ultrazvučne preglede, njihovu interpretaciju, korelaciju sa kliničkom slikom i vođenje evidencije.
.
 
˝Svaki kandidat će dnevno iz jedne oblasti imati oko deset isplaniranih individualnih pregleda. U pitanju su naručeni pacijenti sa određenim problemom koje kanditati pregledaju i odreređuju dijagnozu˝, saopćeno je iz UKC-a Tuzla. Voditeljica tečaja je prof.dr. Zumreta Kušljugić, predsjednica radne grupe za ehokardiografiju za BiH i predstavnica BiH u Ehokardiografskom uruženju Europe.
.
 
Pored uposlenika JZU UKC Tuzla, tečaj pohađaju i doktori medicine iz Doma zdravlja Tuzla, Doma zdravlja Živinice, Opšte bolnice Brčko Distrikt, Opšte bolnice Gračanica, Privatne zdravstvene zaštite Banja Luka i Zavoda za zaštitu zdravlja Univerziteta u Sarajevu. Uz prof.dr. Zumretu Kušljugić, predavači iz Tuzle su i prof. dr. Fahir Baraković, prim. dr. Esad Brkić, prim.dr. Elnur Smajić, doc.dr. Midhat Nurkić, doc.dr. Ramiz Hajrić, a prof. dr. Aleksandar Lazarević je iz Banjaluke, doc. dr. Emir Fazlibegović iz Mostara i prof. dr. Marko Bukša iz Sarajeva.
.
 
˝Od 2001. godine, kada se krenulo sa ovim projektom, edukativni tečaj UZ srca, pohađalo je 90 kandidata iz FBiH, R.Srpske i Brčko Distrikta˝, saopćeno je. Od ove godine tečaj ultrazvuka srca je priznat i od strane europskog udruženja kardiologa. (TIP/A.U.)”
.
 
Kad procitam ovako nesto, uvek me spopadne teska MUCNINA…
.
 
Zumreta, Zumreta…
Slaba vajda od tvog tecaja…i tvoje Interne klinike…CRNE RUPE!
Sama si nam rekla da “cak” ni ti ne bi videla kod Denisa rupture srca…pa KO bi onda video, s obzirom da se UKC uvek (samo)hvali i kadrom i opremom?
Naravno nisu ga tvoji “strucnjaci” ni slali na ultrazvuk, a i kako bi kad tvoj bivsi medicinski direktor Kasim Muminhodzic nama otvoreno, bez uvijanja, nekakve profesionalne etike (sta je to?) i stida kaze “ne saljemo mi svakoga na ultrazvuk”.
Nisi svoj kadar “sefice” Zumreta nista naucila!
Tvoj kadar nije bio u stanju ni skolske simptome aneurizme prepoznati, a ispoljenu bolesnu sujetu i oholost da ne spominjem.

Da, znas pisati po novinama ono sto je trebalo davno SVOJE diletante da naucis, s obzirom da su zaboravili neke lekcije…a sada prenosite svoje “znanje”?
Koja crna rupa od klinike!
.
 
 
Na sarajevskom forumu su me pitali da li mislim da bi moj sin preziveo da je na vreme ustanovljena prava dijagnoza…
 
Odgovorila sam :
 
Duboko sam uverena da bi moj sin Denis preziveo samo da je na vreme ustanovljena PRAVA DIJAGNOZA. Tri dana se njegov organizam i njegovo srce borilo…TRI dana!

Cak da je i samo 1% mogucnosti da prezivi (a statisticki nije) KO moze 100% tvrditi da bi Denis umro cak i da je ustanovljena prava dijagnoza? A Cihlarz Zdenko, sudski vestak lupeta i glumi boga sa ciljem zastite svojih radnih kolega, na radost tuzioca Ive Iveljica i Koval Slavena, opet u istom cilju. To je i tuzlanskim advokatima dobro poznato. U razgovoru s njima, svima je jako stalo da se jednom stane “na rep” tandemu Cihlarz-UKC i tuziocima, ali niko od njih nema “petlju” da me zastupa. Sve sami “profesionalci”…

Ne treba zaboraviti da je Denis 3 (TRI) dana bio prepusten opakoj bolesti na PRIJEMU Interne klinike i da su 3 (TRI) ekipe lekara POGRESILE!

Ne treba zaboraviti da je lekar (komsija) bio u pratnji i REKAO (prvoj ekipi – istoj dvojici diletanata koji su ga prvi put tog dana vratili kuci – Krizicu i Azapagicu) da se radi o TESKOM kardioloskom slucaju! Dakle, nisu poslusali sujetni i oholi diletanti!

Ne treba zaboraviti da je Samira Hasic (druga ekipa) treci dan ujutro (dan Denisove smrti) pismeno potvrdila pogresnu procenu – dijagnozu) prilikom predaje smene.

Ne treba zaboraviti da je treci dan (treca ekipa i “konzilij”) zakljuceno : “NIJE MU NISTA – IDE KUCI” (Fahir Barakovic). Nakon nekoliko sati Denis je preminuo…

Ne treba zaboraviti da se kompletno osoblje UKC-a sokiralo, a Barakovic, koji se tek tada “setio” lekcije, rekao da su shvatili o cemu se stvarno radilo kad im se “zavesa podigla” i kad su “poslozili kockice”, te da su sve vreme lutali u pogresnom pravcu u odredjivanju dijagnoze.

Ne treba zaboraviti da nam nikada nisu odgovorili na nas zahtev za pokretanje istrage, iako mi znamo da su komisije (2) zakljucile da je bio potreban hitan hirurski zahvat.
Do hirurskog zahvata nije ni moglo doci, jer “strucnjaci” nisu prepoznali skolske simptome ANEURIZME!

Tek je obdukcija, koju smo zahtevali, pokazala dijagnozu : srcano zatajenje, tamponada srca, prsnuce disecirajuce aneurizme uzlazne aorte.

Denis je, osm visegodisnjeg visokog pritiska, bio zdrav, sto su i nalazi pokazali. Naravno, ONI nalazi koje su diletanti pretpostavljali da treba analizirati. Ultrazvuk ili CT srca nije im ni padalo na pamet da urade…

Ne treba zaboraviti ni izjavu tadasnjeg medicinskog direktora UKC-a Muminhodzic Kasima kako ne salju oni SVAKOGA na ultrazvuk(???). Time je SVE rekao.

Na kraju, ne treba zaboraviti ni to da su svog kolegu, lekara HITNO iste noci prebacili na VMA u Beograd…a moj Denis je “svako”… kao da je bio na ulici, a ne u “slavnoj” klinici (crnoj rupi).

Na kraju, jos jednom cu postaviti isecak iz “Dnevnog avaza” od 22.06.2006.godine sa uputstvima i savetima Zumrete Kusljugic (nepunu godinu od Denisove smrti). Simptomi koje ona spominje su trodnevni vapaji mog sina u njenoj klinici, njenim lekarima koji su bili gluvi, slepi, neprofesionalni nepismeni laici i nevidjeni diletanti.

A juli 2005.godine je bio isto tako vreo.
 
“Dnevni avaz”, 22.06.2006.

  Avaz, 22 06 2006 Zumreta Kusljugic

DENIS – ANEURIZMA – DZELATI I NJIHOVI SAUCESNICI

DENIS – ANEURIZMA, ZABORAVLJENA LEKCIJA?

 

3 komentara

 1. Eh zlaja 1978…necemo mi to docekati!
  Pravna drzava je trebalo da profunkcionise u ponedeljak, kako davno rece Muhamed Cengic, no ne rece koje decenije (ili veka).

  Istina je da se svi hvale opremom i kadrom, a ispada da cak i AKO imaju vrhunsku opremu nemaju vrhunski kadar. Uostalom, svedoci smo cestog angazovanja stranih strucnjaka, ne samo u Tuzli. Dovoljan je podatak da gospodja Zumreta Kusljugic “poducava” druge ultrazvucnoj dijagnostici srca, a sama priznaje da ni ona (“cak”)ne bi videla rupturu – aneurizmu!? A mozda je u medjuvremenu naucila? U svakom slucaju ja im nikada vise nista necu verovati!

  Danas citam (i na svim TV vestima gledam) opet o istoj klinici :

  “Odjeljenje za gastroenterologiju i hepatologiju UKC-a Tuzla proglašeno Referalnim centrom”

  http://www.tip.ba/2011/02/03/odjeljenje-za-gastroenterologiju-i-hepatologiju-ukc-a-tuzla-proglaseno-referalnim-centrom/

  Dobro bi bilo KADA BI TAKO BILO…
  Nazalost, davno su prosla vremena kada je UKC bio klinika na nivou, a od stare slave se ne zivi. To pacijenti najbolje znaju, no cute…znaju gde zive, znaju da greske lekara pokriva zemlja i pravosudje…znaju da bi borba za istinu i pravdu licila na borbu s vetrenjacama…
  I tako greske prolaze nekaznjeno, a sujetni, oholi Hipokratovi krivokletnici postaju jos umisljeniji i drskiji. Dokle?

 2. Ja nemogu baš puno rećo o UKC jer od njihovih stručnjaka su me pohledali samo oni koji su staru slavu i donijeli,
  ali generalno stanje u zdravstvu je jako loše:(
  Odem i u Njemačku, i nešto su bolji, ali Hipokratova zakletva je i tamo izgubila svoju važnost.

Komentariši