UKC Tuzla, Kantonalno tuzilastvo TK, VSTV – “uzori svetli…”

.
 "(Sarajevo, 10. marta 2011) – Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (Vijeće/VSTVBiH) održanoj 9. marta/ožujka 2011. godine razmatran je i usvojen izvještaj Federalnog tužilaštva FBiH o stanju u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli od 29. novembra/studenog 2010. godine.

Naime, Vijeće je 31. avgusta/kolovoza 2010. godine zaprimilo zahtjev za zaštitu od medijskih napada od strane Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, te je uključujući i naknadni prilog Federalne televizije, emitiran u Dnevniku 2 dana 13. oktobra/listopada 2010. godine, na sjednici održanoj 14. oktobra/listopada 2010. godine zadužilo Federalno tužilaštvo FBiH da sačini izvještaj o stanju u tom tužilaštvu i provjeri vjerodostojnost medijskih napada.

Federalno tužilaštvo FBiH je odmah poduzelo mjere prikupljanja i razmatranja medijskog materijala, kao i predmeta Kantonalnog tužilaštva u Tuzli koji su bili tema u medijskim objavama. Zbog obimnosti i složenosti, predmeti su, radi analize i ispitivanja pravilnosti tužilačkih odluka u tim predmetima, raspoređeni na sve tužioce Federalnog tužilaštva, koji su iste odmah uzeli u rad, te sačinili pojedinačne izvještaje. Nakon kompletiranja izvještaja, dana 29.11.2010. godine je sazvan Kolegij Federalnog tužilaštva FBiH, kojom prilikom su isti izvještaji razmatrani za svaki od predmeta pojedinačno, te su doneseni sumarni zaključci prema vrsti tužilačkih odluka i fazi postupka i predložene preporuke koje je Vijeće usvojilo:

1. VSTVBiH smatra da glavni kantonalni tužilac i njegovi zamjenici moraju uložiti više napora u upravljanju i rukovođenju Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, te da u saradnji sa šefovima Odjela, glavni kantonalni tužilac i njegovi zamjenici moraju značajno pojačati nadzor nad radom tužilaca u smislu podizanja kvaliteta rada i pravilne primjene KZ-a i ZKP-a FBiH, kao i poboljšanja efikasnosti rada.

.
2. Potrebno je da Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, uz očuvanje samostalnosti i nezavisnosti Tužilaštva, unaprijedi saradnju sa agencijama za provođenje zakona i osigura konstruktivnije vršenje nadzora nad radom ovlaštenih službenih lica u provođenju istražnih radnji povjerenih od strane tužitelja.
.
3. Uvažavajući potrebu i interese javnosti za transparentnošću rada tužilaštava u skladu sa zakonom, VSTVBiH smatra da Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona mora unaprijediti i poboljšati odnos sa medijima kroz intenziviranje procesa edukacije, te pravilnim odnosom prema medijima i javnosti uticati na povećanje ugleda i sticanje povjerenja javnosti u rad tog Tužilaštva.
.
U predmetima rješavanja prijava i istraga u kojima je konstatirano da su nepravilnom primjenom KZ i ZKP FBiH postupajući tužioci donijeli preuranjene odluke o neprovođenju, odnosno obustavi istrage, VSTVBiH, izražavajući zbog toga zabrinutost, konstatira i upozorava da takve odluke mogu izazvati reakcije javnosti i opravdane kritike medija na rad tužilaštva.
Međutim, kada je u pitanju način i sadržaj reagovanja medija, pa i u slučaju osnovanih kritika, Vijeće u pogledu konkretnih medijskih objava, cijeni da sporni medijski istupi novinara u javnosti (novinski članci i komentari navedeni u gore pomenutoj tv emisiji) na račun postupajućih tužilaca nisu primjerenog sadržaja, te da isti prelaze granice civilizirane i konstruktivne javne debate, što je učestala praksa u poslijednje vrijeme. Naime, tužioci se nazivaju raznim pogrdnim i uvredljivim imenima, iznose se neistinite, neprovjerene, tendenciozne i neosnovane informacije, što je u suprotnosti s pravilima i obavezama novinara utvrđenim Kodeksom za štampu BiH. Ovakvim načinom izvještavanja pojedinih novinara nanosi se ogromna šteta ličnosti tužilaca, a istovremeno i podriva povjerenje javnosti u rad tužilaštva.

U prilog navedenom govori i podatak da je Komisija za žalbe Vijeća za štampu u BiH prihvatila kao osnovanu žalbu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na tekst objavljen u "Tuzlanskom listu" dana 09/10.10.2010. godine pod naslovom "Nedo nije oštetio tuđu stvar".

VSTVBiH smatra da je povrijeđen član 2. Kodeksa za štampu BiH o uredničkoj odgovornosti, jer nije obezbijeđeno poštivanje istine od strane novinara koji su radili prilog, kao i pravila o pristojnosti u prikupljanju informacija i izvještavanju. U tom kontekstu, takođe je povrijeđen i član 3. i 4. Kodeksa, jer su uvredljivim i klevetničkim pisanjem u vezi prezimena tužiteljice Danice Arapović-Kovačević i dovođenje njenog prezimena u kontekst sa određenim predmetima ratnih zločina huškali i uvredljivim aluzijama poticali na mržnju na osnovu etničke pripadnosti. Uvredljivim i klevetničkim pisanjem i izvještavanjem povrijeđena je i obaveza člana 5. Kodeksa u pogledu tačnosti i fer izvještavanja, jer su navodili netačne informacije i tekstove s ciljem personalne diskreditacije kantonalnih tužilaca.

S tim u vezi, po mišljenju VSTVBiH, nisu poštovane ni preporuke Vijeća za štampu i udruženja novinara i preporuke za medijske izvještače sa sudova o izvještavanju o istragama i sudskim postupcima, jer nisu profesionalno, objektivno, blagovremeno, tačno i nepristrasno izvještavali o krivičnim postupcima, niti poštovali etičke standarde iz Kodeksa za štampu BiH, što je moglo doprinijeti narušavanju povjerenja javnosti u rad Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, ali i tužilaštava u FBiH i BiH.

VSTVBiH također smatra da se do tačnih informacija moglo doći istraživačkim novinarstvom, praćenjem suđenja i/ili pribavljanjem relevantnih podataka od sudova ili tužilaštava, što u konkretnom slučaju nije učinjeno, a iz razloga poznatih samo novinaru i uredniku predmetne emisije. Plasiranje u javnosti netačnih i nepotpunih informacija, nedvojbeno, još više otežava ionako težak rad i napore tužilaca u obavljanju poslova od javnog interesa."

 
Da, VSTV je KONACNO MORALO PRIZNATI NERAD tuzlanskih tuzioca sa Sesenamom Cosicem na celu Kantonalnog tuzilastva TK. Nista se nije promenilo od vremena njegovog prethodnika (VD) Koval Slavena, iako je Cosic bombasticno nastupio i obecavao (samohvalisavo) prilikom preuzimanja duznosti Glavnog kantonalnog tuzioca. To je najzad potvrdjeno i ovim tekstom, odnosno izvestajem Federalnog tuzilastva.

Citiram jednu od nebuloza : "Ovakvim načinom izvještavanja pojedinih novinara nanosi se ogromna šteta ličnosti tužilaca, a istovremeno i podriva povjerenje javnosti u rad tužilaštva." Cccc…pojedini novinari krivi za katastrofalno stanje u tuzlanskom pravosudju? Dakle priznaju da im je "ugled" srozan do samog dna? Zar su tako krhki i nemocni kad je istina i pravda u pitanju? Zar im to nije osnovna delatnost? Zar im je vaznija kuknjava na novinare i trazenje ZASTITE od njih ("sram" bilo novinare)? Kako je tuzlansko pravosudje nisko palo (mene naravno ne iznenadjuje, ja to znam).
.
Zalosna je vec sama cinjenica da se Kantonalno tuzilastvo TK bavi tracevima i kuknjavom na novinare, umesto SVOJIM poslom koji obavljaju tako jadno, da nije ni cudo sto su sve cesce predmet poruge, i to ne samo novinara.
Zalosno je da Kantonalno tuzilastvo TK trazi da ga ZASTITE od novinara (??)!
Zar im novinari mogu ugroziti "ugled" i "poverenje" gradjana? Koji crni ugled i poverenje? Izgubili su ga davno, ali ne zbog novinara…
Zalosno je da se upravo tuzioci pozivaju na profesionalnot, objektivnost, blagovremenost, tacnost, nepristrasnost…itd, itd…
.
A kome gradjani da se zale? VSTV-u? Ono po pravilu nikada NE NALAZI osnove za disciplinske postupke protiv tuzioca. Gradjanima, nakon godina i godina povlacenja po domacim pravosudnim institucijama, ostaje jos samo Evropski sud u Strazburu (inace pretrpan tuzbama iz BiH).
.
VSTV je odgovorno za katastrofalno stanje u tuzlanskom tuzilastvu i uopste u BH pravosudju! Kako za vreme "predsednikovanja" bivseg novinara
Branka Perica, tako i danas pod vodjstvom njegovog naslednika Milorada Novkovica.
Prihvatite se posla gospodo! POCNITE odgovorno i profesionalno raditi (ako ste sposobni?) i zaradite svoje plate u skladu sa vasim Kodeksom, a novinarima ostavite njihov posao i njihov Kodeks!

Pravda je spora "gospodo" zahvaljujuci bas vama, ali je dostizna, verujte mi!
Ja je jos cekam, i docekacu je, bez obzira sto tuzbe jos skupljaju prasinu u ovom "profesionalnom", "objektivnom", "blagovremenom", "tacnom" i "nepristrasnom" domacem pravosudju.

dzambo plakat 600

Kantonalno tuzilastvo TK, VSTV – zastitnici UKC-a Tuzla?
 
Da li je UKC moralno i eticki sposoban priznati gresku? Ne, nije! Ne samo u slucaju mog sina Denisa koga su, zbog pogresno procenjene dijagnoze mucili 3 dana i prepustili ga kandzama smrti!
U "slavnom" UKC-u tako nesto nije moguce…iako : "gresiti je ljudski…".
Vise im odgovara nastavak latinske poslovice : "…u greskama ustrajati obelezje je ludaka." (Mario Krizic, Salih Azapagic, Samira Hasic, Fahir Barakovic…)
A zataskavanje? O, da! Tu su "specijalisti" i UKC i Tuzilastvo TK (Ivo Iveljic, Slaven Koval…), uz svesrdnu pomoc sudskih vestaka (Zdenko Cihlarz) i naravno VSTV-a (Andjelko Marijanovic, Branko Peric, Milorad Novkovic…).
 
U periodu od 25.07.2005.godine do danas (gotovo 6 godina), UKC se oglasio 4 puta :
 
 1. Racun UKC-a od 12.09.2005.god. na ime (mrtvog) Denisa za popodnevnu intervenciju 23.07.2005.god., kada su ga (isti) diletanti Mario Krizic I Salih Azapagic vratili kuci;
 2. Odgovor Muminhodzic Kasima od 06.10.2005.god. na nas zahtev od 20.09.2005.god. direktoru UKC-a (Mujkanovic Nedretu) o pokretanju interne istrage;
 3. Saopstenje UKC-a objavljeno u dnevnoj novini “Dnevni avaz” 25.01.2006.god.; 
 4. Opomena pred tuzbu od 29.08.2007.god. za neplacen racun ispostavljen 12.09.2005.godine.
To je SVE od UKC-a, ove "slavne" tuzlanske crne rupe!
 
Od Kantonalnog tuzilastva TK, kao i od VSTV-a – odbijenice naravno. Zastita UKC-a je na "profesionalnoj" visini! Vidimo upravo sada kada tuzlansko tuzilastvo trazi zastitu od nevaljalih novinara. Koji jadnici!
 
Ustavni sud BiH? Jos cekam, od avgusta 2009.godine.
 
Opstinski sud Tuzla? Ni glasa – jos cekam, od jula 2008.godine.
.
Eto, to je tuzlansko (i BH) pravosudje…ipak, pravda za Denisa ce stici!

3 komentara

 1. KOJI JE MAJMUN OVO PITANJE POSTAVIO? ZASIGURNO “RADI” U UKC TUZLA ILI U PRAVOSUDNIM TUZLANSKIM “ORGANMA”,SA NESTRUČNJACIMA I HIPOKRATOVIM KRIVOKLETNICIMA, ČINEĆI ZAJEDNO S NJIMA LOPOVSKI “ELITNI” TUZLANSKI MILJE! šTA ČOVJEK DA TI POŽELI LJUDSKA VRSTO SA ŽIVOTINJSKIM IZGLEDOM, NEGO DA SE POSRAMIŠ SVOG IZGLEDA, JER SE ŽIVOTINJE LJUDSKIJE PONAŠAJU OD TEBE, UZ ŽELJU DA TE STIGNE ISTO I JOŠ GORE!

 2. Gost_2461, nemojte se uzrujavati – pa kompletan UKC sa ranijim direktorom Mujkanovic Nedretom (kojim je na cudan nacin upravljao Kasim Muminhodzic, tadasnji medicinski direktor)se potrudio SVE ZATASKATI! No, nece im uspeti!

  Dokle su spremni ici, bez stida, je i cinjenica da njihov pravnik – punomocnik u sudskoj parnici, ODBIJA PREDATI SUDU (nije cudo sto NAMA nisu poslali) IZVESTAJ NJIHOVE komisije, cak se pozivajuci na ZAKON O ZASTITI PODATAKA!!!
  Taj isti pravnik je od neki dan predsednik udruzenja pravnika u zdravstvu FBiH…
  Pravda jeste spora, ali je dostizna, cekacemo…

  http://forum.pravosudje.ba/viewtopic.php?f=28&t=482&st=0&sk=t&sd=a&sid=49a7ed1251d2a9608e0800f74a714587&start=820

  Cime li ce jos poceti baviti umesto unapredjenja zdravstva i poboljsanju srozanog ugleda? Gde je PACIJENT u BH zdravstvu (i ovom udruzenju)?

  “Osnovano Udruženje pravnika u zdravstvu”
  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=50181

Komentariši